Monday, August 23, 2010

Hummus

Homme saab olema huvitav päev. Lähme nimelt tüdrukutega Aasia poolele ühte ilusalongi pediküüri testima. Veendumaks, et Türgis (st Istanbulis) on siiski võimalik nautida ka kvaliteetset pediküüri teenust. Siin pikemalt elavatelt tüdrukutelt olen kuulnud õuduslugusid pediküüri ja muude ilusalongiteenuste kohta, mis meie, eestlaste, arvates on alla igasugust arvestust. Pediküüriteenust näiteks pakutakse juuksurisalongi toolil, kui teenindaja tuleb oma kodinatega sinu juurde ja põlvitab siis niimoodi alandavalt sinu ees ja toimetab sinu varvastega, igasugustest meile harjumuspärastest hügieenitavadest rääkimata. Ma loodan tõesti, et homme see nii pole, vähemalt salongi kodulehekülg on küll paljutõotav. Ja hinnad täitsa normaalsed, u 300 - 500 krooni; alates klassikalisest pediküürist, lõpetades šokolaadi-, metsamarja- ja meremineraalide hoolitsustega. No eks näis, homme oleme jälle kogemuse võrra rikkamad. ;)

Niisiis Türgi, ma hakkan vaikselt juba siia ellu sisse elama, sain isegi ühe türgikeelse kõnega täna suurepäraselt hakkama, mitte et ma oleks kõikidest sõnadest päriselt aru saanud, aga vähemalt sain asjad aetud. Juhuu! Ja viimaks jõudsin ka hummuse valmistamiseni, mis on siinsele köögile omane eelroog. Seda süüakse peamiselt nn saiamäärdena kuid sobib suurepäraselt ka erinevate liha- ja juurviljaroogade kõrvale või kasutada nn tipikastmena. Türgis ei olegi ma seda veel söönud vist kui aus olla, sain seda hoopis paar aastat tagasi Iraanis proovida ja see maitses mulle väga. Minu retsept on pärit ühest Türgi kokandusajakirjast, kuigi ma seda sajaprotsendiliselt ei järginud, sest mul polnud kodus enam tilkagi tahinit, panin selle asemel paar lusikat seesamiseemneid. Pealegi internetist võib leida suures koguses erinevaid retsepte erinevate lisanditega, küüslaugu, sidruni, köömne, jogurti, chilli jne jne. Ma arvan, et see ongi pigem selline roog, mille valmistamisel ei pea sõrmega retseptis järge pidama vaid tegutsema vastavalt oma maitsele.


Hummus neljale:
5 dl kikerherneid
1 dl tahinit (seesamipasta)
1 dl oliivõli
2 küüslauguküünt
1 dl värskelt pressitud sidrunimahla
1 tl köömneid
1 tl soola
värskelt purustatud musta pipart

Eelmine päev pesin kikerherned potis vett vahetades puhtaks ja panin puhta veega potti likku.

Järgmine päev vahetasin vee ning keetsin herned pehmeks (1-2 tundi). Kurnasin ja lasin neil jahtuda.

Püreestasin blenderkannus kõik retseptis toodud koostisosad ühtlaseks pastaks (vajadusel lisa keedetud vett, ma pidin umbes 1 dl jagu lisama). Lõpuks maitsestasin pipraga.

Serveerida näiteks värske krõbeda saia, lavashi või tortilla krõpsudega. Maitseb hästi ja pealegi veel tervislik - suur raua, C ja B6-vitamiini sisaldus ning kiudainete, fool- ja aminohapete rikas. :)

Hummus

Hummus is high in iron and vitamin C, and also has significant amounts of folate and vitamin B6. The chickpeas make it a good source of protein and dietary fiber; the tahini consists mostly of sesame seeds, which are an excellent source of the amino acid methionine, complementing the proteins in the chickpeas. It is a popular food throughout the Middle East and elsewhere.

For 4 servings:

5 dl chickpeas
1 dl tahini
1 dl olive oil
2 garlic cloves
1 dl fresh lemon juice
1 teaspoon cumin
1 teaspoon salt
black pepper to taste

Wash chickpeas several times until water shows clear. Soak chickpeas in a bowl overnight. Make sure the water covers them all.

Drain chickpeas and place into pot with fresh water. Boil for 1 to 2 hours on med-high heat. When done, the grains should easily smash between two fingers. Drain grains and set aside to cool.

Place chickpeas with all other ingredients into a food processor or blender. Give it a few whirls to bring the hummus to desired consistency.

Top with some more olive oil and serve with fresh crispy bread, flatbread or tortillas.

No comments:

Post a Comment