Wednesday, August 11, 2010

Suvine peedi-suitsukalasalat või -supp

Ilmad on püsinud üsna talumatult kuumad nii siin Istanbulis kui ka Eestis, ammu pole tahtnud üldse midagi köögis toimetada. Külmkapist kerged snäkid, puuviljad, marjad ja jahutav vein, siider või õlu kõrvale... mmmm, rohkemat polegi suvel vaja ju. Viimati sai päev otsa Rootsis Göteburi lähistel sõprade suvemajas kokatud, valmis maitsev peedi-kartulisalat oliivõli-balsamico kastmega, ahjuliha ja SUUR aia- ja metsamarjadega sünnipäeva tortki... aga no Rootis oli siis soojakraade ka harjumatult vähe, 18 kui sedagi, siis võib ju köögis pliita ääres toimetada küll, et sõrmed ära ei külmuks. ;)

Tegelt sai Peipsi veeres ka pliita ääres oldud (päris puuküttega palava ahju ääres), aga no kuidas sa jätad kala praadimata, kui oled seda terve päev järve peal põnevusega jahtinud! Pealegi ise püütud värske kala otse pannilt - see maitseb ju veel kõige paremini! Pisut oliivõli, killuke võid kuumale pannile, kalale soola ja pipart peale, praadida mõlemalt poolt kergelt pruuniks ja lõpus sorts tumedat Puls õlut, et kala kaane all lõplikult pehmeks hauduks. Jammii!

...minu tänane peedi-suitsukalasalat on jälle midagi sellist, mis valmis kodus kapis leiduvatest asjadest. Viimane tükike Eestist kaasa toodud kuumsuitsu-tuurakala, Peipsi veerest küll koju toodud kuid mitte sealt püütud, Eestimaise päritoluga ikkagi. Hea kui on kalakasvatuses käpp sees. ;)
Ja paksu jogurti asemel oleksin tahtnud hoopis keefiri kasutada, oleks mõnusa külma supi saanud. Valmis siis seekord rohke jogurtiga paks supp ehk salat. :)


Kahele:
paras tükk suitsukala, umbes 100 g
1 keskmise suurusega kurk
1 keedupeet
1 väike sibul
1 keedetud muna
500 g jogurtit (või keefiri kui teha suppi)
vajadusel soola ja pipart

Tükeldasin kõik kuubikuteks, panin kaussi, valasin peale jogurti, segasin ja maitsestasin soola ja pipraga. Valmis! Viil musta leiba ja kõht saab head-paremat täis. Suurepärane kerge suveroog.

Beet and Smoked Fish Salad or Soup ...as desired


For two servings:
up to 100 g smoked fish (I used sturgeon), chopped
1 fresh cucumber, chopped
1 boiled beetroot, peeled, choped
1 small onion, peeled, chopped
1 boiled egg, peeled :), chopped
500 g thick yogurt (or kephir if you want to make cold soup instead)
salt and pepper to taste

In medium bowl, mix all together, season with salt and pepper. Serve cold.

Excellent meal for hot summer day.

No comments:

Post a Comment