Tuesday, September 20, 2011

Viigimarjamoos

Lähenema hakkab septembri lõpp ja meil Istanbulis on endiselt suviselt sooja 30 kraadi ringis. Neljapäevaks lubab vihma, ootame seda juba pikisilmi, pisuke värskendus kuluks marjaks ära.

..Marjadest rääkides, hetkel on siin viigimarjahooaeg, sain turult neid suurepäraseid puuvilju 2,50TL/kg, see on siis jämedalt 1 € praeguse kursiga. Ostsin kohe 4 kg, et 2 kg moosiks keeta sest sattusin ühe huvitava keedise postituse peale, mida tahtsin järgi proovida.

Ja veel, miks ma moose ise tahan keeta - meil kodus kõik moosivarud otsas, Eestisse pole ka ammu saanud, et sealt lisa tuua... Seisin siis meie supermarketi moosiriiuli ees ja uurisin purkide pealt silte. Kõige konsentreeritum, mis ma sealt suutsin leida oli 45% marjasisaldusega, see mõte aga ei meeldinud mulle kohe üldse ja kuna meil siin igasuguseid puuvilju veel turul täitsa saadaval, otsustasin ise pannkookide ja putrude kõrvale moosi keeta. Valmis said viigimarjamoos ja virsikukeedis. Nüüd on mul aga järgmine mure, varutud purgid on otsas, et ennem uue moosiportsu keetmist pean tublisti putru sööma ja pannkooke küpsetama, et purke jälle vabastada :)


(Veidi muutsin algset retsepti, sest ma hoian niikuinii oma moose külmkapis ja ei taha siis ka neid nii suhkrumagusaid teha.)

2 kg viigimarju
5 dl suhkrut
1,5 dl punast veini
3 sidruni mahl
1 sidruni riivitud koor
1 tl nelki
0,5 tl meresoola

Poolitasin suurde keedupotti väga küpsed ja magusad viigimarjad. Segasin ülejäänud koostisosadega kokku ja lasin sel toatemperatuuril seista pool tunnikest. Nelgid panin suletava teesõela sisse, et ma neid ükshaaval pärast moosi seest ei peaks taga otsima, et nad blendrisse ei satuks.

Tõstsin poti tulele, lasin keema tõusta, eemaldasin vahu, keetsin umbes 5 minutit. Võtsin nelgid moosist välja ja valasin segu blenderkannu ja blenderdasin õige pisut, et viigimarja koored peenestada ilma et moosi vahule ajaksin. Valasin moosi uuesti keedupotti, lasin veel kord keema tõusta, eemaldasin vahu ja jagasin kuuma moosi puhastesse klaaspurkidesse, kaanetasin kõvasti kinni ja lasin köögikapil maha jahtuda enne kui moosipurgid külmikusse tõstsin.







Fig Jam

I love fresh figs and one day I found this incredible recipe - so I had to do this! :)

Ingredients:
2 kg figs, cut in half
5 dl sugar
The juice of 3 lemons

and zest of 1 lemon
1,5 dl red wine
1 teaspoon clove
0,5 teaspoon sea salt

In a large saucepan, combine all the ingredients and let it macerate at room temperature for 30 minutes, stirring occasionally. Simmer over low heat for about 5 minutes, stirring occasionally. To break down the figs, I use a blender, but be careful not to over blend. (A food processor will work too.) Pour it back to the saucepan, let it simmer about 5 minutes, remove foam. Fill glass jars with hot fig jam, let it cool down before refrigeration and enjoy. 



I store all my preserves in refrigerator so I reduced amount of sugar a bit.

No comments:

Post a Comment