Sunday, August 15, 2010

The Wold of Pierogi - peedi- ja hakklihapelmeenid

...augusti Daring Cooks ülesanne oli teha nn pelmeene, erinevate täidistega...

Esimene kord said need pelmeenid mul nüüd tehtud, aga õppida on sellest palju, sest pisike abimees ütles, et näiteks hakkliha peaks olema enne täitmist toores, et pelmeenid pärast keetmist, küpsetamist mahlasemad saaks. Pole niimoodi proovinud, seega päris kindlalt ei saa väita, et nii parem on ja töötab, aga tundub usutav. Elukool ;)


Pelmeeni taina jaoks:
5 dl jahu (ma pidin tainasse oluliselt rohkem jahu panema, et tainas vormitav oleks)
1 suur muna
1 tl soola
2 dl jogurtit (originaalretseptis oli vesi 2,5 dl)

Sõelusin jahu lauale, lõin jahu kuhja keskele muna lahti, lisasin soola ja jogurti ning sõtkusin ühtlaseks tainapalliks ja jätsin lauale rätiku alla umbes 20 minutiks puhkama.
...seni valmistasin täidised...


Peeditäidis:
2 pisemat keedetud peeti
1 sibul
3 küüslauguküünt
50 g riivitud parmesanijuustu
soola, pipart

Koorisin ja riivisin peedid. Puhastasin ja hakkisin sibula ning küüslaugu ja praadisin neid pannil kuni sibul muutus läbipaistvaks. Võtsin panni tulelt, lasin pisut jahtuda. Lisasin peedi, riivitud juustu ning maitsestasin soola ja pipraga. Jätsin täidise oma järge ootama.

Hakklihatäidis:
500 g veise-lamba hakklihasegu
1 sibul
3 küüslauguküünt
soola ja pipart

Praadisin pannil hakkliha, lisasin sibula ja küüslaugu ja praadisin seni kui sibul oli klaasjas. Maitsestasin soola ja pipraga. Lisasin ka pisut vürtsikat kebabimaitseainet. Jätsin täidise jahtuma.



Täitmine:
Keerasin ahju 200 kraadile soojenema.

Rullisin pool tainast jahusel laual neljakandiliselt lahti. Poolele lahtirullitud tainale tõstsin lusikaga peeditäidise kuhjakesed ja tõstsin teise poole tainast katteks peale. Lõikasin tainarulliga neljakandilised pelmeenid välja, mis nägid välja pigem ravioolid. :) Tõstsin peeditäidisega pelmeenid ettevalmistatud küpsetusplaadile, pintseldasin pealt õliga ning küpsetasin 200 kraadises ahjus krõbedaks ja helepruuniks, umbes 10 minutit, ma minuteid ei lugenud, sest vormisin samal ajal hakklihatäidisega pelmeene.

Seni kuni ma hakklihatäidisega pelmeenide rullimise ja täitmiseni jõudsin, tuli kööki veel üks tubli abiline, kes õpetas mind, et tema ema oli neid hoopis teisiti rullinud ja täitnud, et siis need tegin teisiti. Voolisin käte ja laua vahel taina pikaks peenikeseks vorstiks (umbes 2 cm läbimõõduga) lõikasin 2 cm paksused seibid ja rullisin iga ringikese eraldi jahusel laual lahti. Mina rullisin ja tubli abimees täitis hakklihatäidisega. Päris kiiresti sai kahekesi tehtud.

Kui kõik oli vormitud, keetsin hakklihatäidisega pelmeenid soolaga maitsestatud vees kuni pelmeenid tõusid pinnale ja lasin veel paar minutit keeda.

Serveerisin mõlemaid paksu ja külma jogurtiga (nn hapukoorega).



Beet and Minced Meat Pierogi
THE DARING COOKS AUGUST 2010 CHALLENGE: THE WORLD OF PIEROGI!

Dough:
5 dl all-purpose (plain) flour (I had to add lot more couse I added all yougurt in 1 time)
1 large egg
1 teaspoon (5 ml) salt
2 dl thick yogurt (originally - lukewarm water 2,5 dl)


Place flour in a large bowl or on a work surface and make a well in the center. Break the egg into it, add the salt and a little yogurt (lukewarm water) at a time. Bring the dough together, kneading well and adding more flour or water as necessary. Cover the dough with a bowl or towel. You’re aiming for soft dough. Let it rest 20 minutes.

Beet filling:
2 beetroots, boiled, grated
1 onin, chopped and fried
3 garlic gloves, finely chopped and fried
50 g parmesan chesse, grated
pinch of salt and pepper to taste

Combine all the ingredients for the filling, cover and set aside in the fridge until you have to use it.


Minced meat filling:
500 g minced meat (I used beef and lamb mix), cooked
1 onion, chopped, fried
3 garlic gloves, chopped, fried
pinch of salt and pepper to taste 

Combine all the ingredients for the filling, cover and set aside in the fridge until you have to use it.
(Pre-heat oven to 200 C degrees)

On a floured work surface, roll the dough out thinly (1/8” or about 3 millimeters) cut with a 2-inch (5 cm) round or glass (personally I used 4-inch/10 cm cutter as it makes nice size pierogi - this way I got around 30 of them and 1 full, heaped teaspoon of filling is perfect for that size). Spoon a portion (teaspoon will be the best) of the filling into the middle of each circle. Fold dough in half and pinch edges together. Gather scraps, re-roll and fill. Repeat with remaining dough.
I cooked my beet pierogies in the oven about 10 minutes until crispy golden brown. (I brushed them with olive oil before cooking)

Bring a large, low saucepan of salted water to boil. Drop in the pierogi, not too many, only single layer in the pan! Return to the boil and reduce heat. When the pierogi rise to the surface, continue to simmer a few minutes more ( usually about 5 minutes). Remove one dumpling with a slotted spoon and taste if ready. When satisfied, remove remaining pierogi from the water.
Serve warm preferably with cold yogurt or sour cream. Cold pierogi can be fried. Boiled Russian pierogi can be easily frozen and boiled taken out straight from the freezer.

No comments:

Post a Comment