Sunday, August 29, 2010

Alaskakook - Augusti Daring Bakers Challenge

Lõpuks siis Augustikuu Daring Kitchen ülesande terviklik ülevaade - küpsetatud Alaskakook - röstitud beseekihi all peidus pähklimaitseline keeks ja šokolaadine banaanijäätis. Sealjuures jäätise võis valmistada oma maitse järgi, oluline vaid, et see oleks isevalmistatud. Ning keeksikihi võis teha suure tordi jagu või pisikese ja vabalt valitud kujuga, siis otsustasin enamuse keeksitainast hoopis virsikute alla peita ning alaska jaoks küpses mul ahjus vaid pisikese sufleevormi jagu keeksi. Vorm kerkis küpsedes ilusti täis, jahtudes lõikasin keeksi horisontaalselt pooleks ja kaks alaskakoogiks vajalikku põhja oligi olemas (diameeter 10 cm).


Alaskakoogi kokkupanek:

1. Katsin väikse kohvitassi (diameeter u 10 cm) sisemise kumeruse toidukilega, kuhu sisse tõstsin pehmendatud šokolaadi-banaanijäätise. Tõstsin kile servad jäätise peale kokku ja asetasin tassid sügavkülma, et jäätis jõuaks uuesti läbi külmuda (mõni tund). (Mul sai jäätis pisut vähe külmikus oldud, alla tunni, sellepärast hakkas ta ka väga kiirelt alaskakihi all sulama.)

2. Võtsin valmisküpsetatud võikeeksi, lõikasin kaheks kettaks ning asetasin küpsetuspaberiga kaetud plaadile.

3. Valmistasin munavalgevahu kreemi.

Kahe portsjonkoogi jagu:
1 munavalge (L)
1 spl suhkrut
näpuotsaga soola

Vahustasin munavalge suhkru ja soolaga tugevaks vahuks kuni miksri visplijälje tipud enam alla ei vajunud.

4. Võtsin külmikust jäätisega tassid, voltisin kile pealt lahti, kummutasin keeksi põhjale ja eemaldasin kohvitassi ja kile.

5. Kandsin munavalgekihi jäätise ja keeksi peale nii, et kumbagi enam munavalgevahu alt välja ei paistnud. (Kui kohe pole plaanis kooke serveerida, tõsta koogid sügavkülma)

6. Röstisin 250 kraadises ahjus munavahu tipud kuldpruuniks (u 5 minutit). Serveerisin kohe.



August 2010 Daring Bakers Challenge - Baked Alaska

Nutty and toasty meets cool and creamy...



Assembly Instructions – Baked Alaska


1. Line (10cm) diameter tea cups with plastic wrap, so that plastic wrap covers all the sides and hangs over the edge. Fill to the top with banana cocoa ice cream (recipe). Cover the top with the overhanging plastic wrap and freeze for several hours, or until solid.

2. Level the top of the brown butter pound cake (recipe) with a serrated knife or with a cake leveler. Cut out (10cm) diameter circles from the cake. Discard the scraps or use for another purpose. (I baked my cakes in souffle forms, so I didn't have to discard anything)

3. Make the meringue

Meringue (For two little Baked Alaska):
1 large egg whites
1 tablespoon sugar
pinch of salt

Beat the egg whites with sugar and salt on high speed in an electric mixer until stiff peaks form.

4. Unwrap the ice cream “cups” and invert on top of a cake round. Trim any extra cake if necessary.

5. Pipe the meringue over the ice cream and cake, or smooth it over with a spatula, so that none of the ice cream or cake is exposed. Freeze for one hour or up to a day. (I didn't freeze)

6. Burn the tips of the meringue with a cooking blow torch. Or, bake the meringue-topped Baked Alaskas on a rimmed baking sheet in a 500°F/260°C oven for 5 minutes until lightly golden. 

Serve immediately.

No comments:

Post a Comment