Sunday, April 24, 2011

Veidi traditsioonitu Pasha

Lõpuks ometi on Eestis ka suur kevad käes, võiks öelda isegi, et õues on suve hõngu! ..Viimased kaks nädalat olengi olnud tagasi kodumaal tähtsaid asjatoimetusi ajamas ja siinset kevadet nautimas. Väljas on juba nii mõnusalt soojendav päike ja kõlav linnulaul, et tubased toimetused (sh kokkamine) on jäänud täiesti tahaplaanile. Nädalavahetus aga õnnestus mul veeta koos sõpradega nende maakodus, ning seal köögis, ahjus ja grillil valmis nii mõndagi huvitavat, millest ma siin järgemööda püüan ka ülevaate anda...

Kuna täna on alles 1. ülestõusmispüha, siis võibolla on veel selliseid pasha huvilisi nagu mina, kes tahaks seda asja proovida aga pole veel siiani jõudnud.. siis iseenesest 2. püha jõuab ju ka veel selliste traditsiooniliste roogadega enda meeli ergutada. Ma olin sellest magussöögist küll õige põgusalt kuulnud, aga minu hammaste taha polnudki see roog veel sattunud, siis tegin Wikipedias ka veidi eelnevalt uurimistööd, et mis söök see selline on, kuidas süüakse jne... Olin Nami-Namist küll juba lihtsama šokolaadi pasha retsepti eelnevalt valmis vaadanud, siis nüüd teades, et see magusöök peaks olema valge kuna sümboliseerib Jeesuse puhtust, ülestõusmist ja rõõmu, siis otsustasin retsepti pisut muuta...


6-8 rammusat ja magusat serveeringut:
50 ml vahukoort
100 g valget šokolaadi, hakitud
35 g võid, lõika kuubikuteks
200 g kohupiima
25 g suhkrut (kui soovid)
50 g kuivatatud jõhvikaid
50 g mandli laaste

Kuumutasime koore keemiseni, võtsime tulelt ja lisasime hulka šokolaadi- ja võitükid ning segasime ühtlaseks massiks. Lisasime hulka järgemööda kohupiima, marjad ning pähklid. (Suhkrut ma järgmine kord uuesti tehes ei lisakski sest šokolaad annab juba ise piisavalt magusat.)

Kuna maal meil spetsiaalset pasha vormi polnud, siis võtsime pooleliitrise plastmassist jogurtitopsi ning panime sinna sisse marlitüki, kuhu sisse valasime kohupiimasegu. Voltisime riidenurgad massi peale kokku ning surusime jogurtitopsi plastmasskaane kinni ja panime selle külma järgmist hommikut ootama. (Auku me topsi põhja ei teinudki, sest lootsime, et või ja šokolaad annavad hangudes juba piisava tugevuse meie pashale.)

Enne serveerimist kummutasin pasha taldrikule, eemaldasin vormi ning riide ja kaunistasin konservvirsikutega.

Maitsvaid ülestõusmispühasid!



Uncooked Easter Paskha

Finally it's getting warmer and warmer in Estonia too and this sunny weekend is Easter time! ...time to cook something traditional and new.

Paskha is a traditional Easter dish made from cottage cheese, which is white, symbolizing the purity of Christ, the Paschal Lamb, and the joy of the Resurrection.


For 6-8 serves:
50 ml whipping cream
100 g white chocolate, chopped
35 g butter, cut into cubes
200 g curd cheese
25 g sugar (if you like)
50 g dried cranberries
50 g almond chips

Place cream, chocolate and butter into a small heavy saucepan and heat gently, stirring with a spatula, until chocolate and butter are melted. Remove the pot from the heat and fold in the curd cheese, dried fruits and nuts. Add sugar if you like. Mix until combined.

Line a special paskha-dish or a fine sieve with a cheese cloth that you've rinsed under cold water and wrung dry. Pour the curd cheese mixture into the dish, wrap textile on top and place a small plate on top. Place the filled paskha-dish over a bowl to collect any whey liquid that will drip out of the paskha and let it stay in the fridge overnight.

To serve, turn the paskha onto a plate, remove the cloth and paskha dish or sieve.

Decorate with dried fruits, nuts or preserves.




No comments:

Post a Comment