Friday, July 29, 2011

Keefirikook maitsestatud ploomidega

Täna on siis lõpuks see päev, mida me juba ammu-ammu oodanud oleme! See pisike ootuse- ja lootusetera kolimisest hakkas minus kasvama kui tutvusin 2010 suvel oma toredate Istanbuli sõbrannadega. Peale seda ma hakkasingi rohkem taipama siinsest päris elust-olust, senini olin linnas ikkagi kui turist ning ei osanud paremat tahtagi. Aasta alguses alanud korteriotsingud on lõpuks leidnud oma lahenduse ja ma loodan, et ka õnneliku lõpu. Kolime äärelinnast kesklinna lähedusse. Sinna, kus paljud kohalikud ihkaksid elada. Oleme endiselt Bosphorusest jalutuskaugusel ja elu peaks meil nüüd palju huvitavamaks muutuma, kuna oleme lähemal igasugust meelelahutust pakkuvatele asutustele: restoranid, baarid, ööklubid, spordikeskused, ostukeskused, turud, sadam. Lisaks hakkame elama nüüd turvatud majadekompleksis, kus on meil võimalik kodust lahkumata end vormis hoida. Bassein, jõusaal, tenniseväljak, korvpalliplats - kõike on meil võimalik vabalt kasutada (ma loodan, et me ka aktiivselt neid hüvesid nautima hakkame).

Ja nii tähtsa päeva puhul ka veidi pidulikum koogike kaneeli- ja vanillisiirupiste ploomidega. Õnneks tänane ilm ka soosib minu küpsetamist, päike piilub vaid harva pilve vahelt ja puhub jahutav tuul, et toas on täiesti OK temperatuur (27,7C).


Ploomid siirupis:
10 punast ploomi, poolitatud, kivid eemaldatud (mul olid väiksemat sorti ploomid)
2,5 dl suhkrut
2,5 dl vett
vanillikaun, pikkupidi lõhe sisse lõigatud
kannelikang

Mõõtsin keedupotti suhkru ja vee ning lisasin neile vanillikauana ja kaneelikangi. Kuumutasin segu keskmisel kuumusel, segasin kuni suhkur sulas ja lasin siirupil enne ploomide lisamist umbes 5 minutit rahulikult keeda. Ploomidega koos lasin veel 6-8 minutit tasasemal tulel keeda. Võtsin poti tulelt ja lasin ploomidel siirupis jahtuda.


Koogitainas:
2 muna (M)
145 g suhkrut (~1,8 dl)
2 spl päevalilleõli
150 g keefiri (~1,5 dl)
0,25 tl soola
155 g nisujahu (~2,5 dl)
30 g maisitärklist (2,5 spl)
5 g küpsetuspulbrit (1 tl)

Keerasin ahju 190 C kraadile soojenema, vooderdasin lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaberiga ning küljed määrisin võiga.

Vispeldasin ühes kausis kokku muna, suhkru, õli, keefiri ja soola. Teise kaussi sõelusin jahu ning segasin kokku tärklise ja küpsetuspulbriga. Ühendasin kuivained vedela tainaga.

Valasin taina vormi ning lusika ja kahvli abil jagasin siirupised ploomid tainale. Kahvli abil on hea ploome siirupist nõrutada. Küpsetasin kooki 30-35 minutit, ilusaks kuldpruuniks ning testisin valmidust ka puutikuga. Ahjukuuma koogi pintseldasin üle siirupiga ning jätsin jahtuma.

Sama retsepti järgi võib valmistada ka muffineid, siis aga võiks küpsetusaega lühendada 10 minuti võrra.




Buttermilk Cake with Plums from Syrup

For the plums:
10 plums, halved, pitted
2,5 dl sugar
2,5 dl water
vanilla bean, splitted
cinnamon stick

Place the sugar, water, cinnamon and vanilla into a large pan and over a medium heat, stir until the sugar has dissolved. Allow to simmer for 5 minutes before adding the halved plums. Continue on a gentle simmer until the plums have just softened about 6-8 minutes. Remove from the heat and allow plums to cool in the syrup.

Cake batter:
2 eggs (M)
145 g sugar (~ 1.8 dl)
2 tablespoons sunflower oil
150 g buttermilk (~ 1.5 dl)
0.25 teaspoon salt
155 g of all-purpose flour (~ 2.5 dl)
30 g cornstarch (2.5 tablespoons)
5 g baking powder (1 teaspoon)

Preheat your oven to 190 C degrees and butter round baking dish, line the base with parchment paper. Set aside.

In a medium bowl whisk the eggs, sugar, oil, buttermilk and salt. In another bowl shift the flour and mix with cornstarch and baking powder. Add the flour mix to the egg mixture. Gently fold until just combined. Pour mixture into the baking dish, arrange drained plums on top and bake for about 30-35 minutes until golden brown.

Brush some syrup ower the hot cake and let it cool before serving.

No comments:

Post a Comment