Friday, February 12, 2010

Apelsini-pähklikaramell

Mul on tõeline apelsini sõbrapäeva nädalavahetus. Valmistasin täna ühteaegu nii neid karamelliga pähkleid kui apelsinikooki.

Esialgu oli plaan teha vanilliglasuuriseid pähkleid, kuid tekkis hea idee anda glasuurile apelsinimaitset - mõeldud tehtud, või siis vastupidi... :) Tulemus ei tulnud just päris see, mis ootasin ja ette kujutasin. Tean, et tegin paar nn viga kuna vedelikku sai võib-olla liiga palju tänu kasutatud riivitud apelsinikoorele ning sutsu kaua lasin ka kuumusel seda segu karamellistada kuid tulemus sai ikkagi suurepärane ning teeksin seda uuesti segades kokku erinevaid pähkleid ja seemneid, kuid kuumutaksin siirupis õige pisut vähem, et tulemus ei saaks nii tume.


2,5 dl kooritud mandleid
2,5 dl kooritud sarapuupähkleid
120 g suhkrut
1 tl vanilli
natuke soola
40 g vett
2 apelsini koor (peene riiviga riivitult)

Röstisin kergelt mandlid ja pähklid kuival ahjuplaadil 180 kraadises ahjus, kuid mitte nn valmis sest kuuma glasuuri sees saavad pähklid veel küllaga kuuma.
Kaalusin paksupõhjalisse potti (üsna suurde, et hiljem sinna ka pähklid mahuks) kõik ülejäänud koostisosad ning lasin pliidil keema tõusta. Lasin sel umbes minuti keeda, lisasin pähklid ning segasin pidevalt. Nüüd tegin oma selle võib-olla kõige suurema vea, sain aru küll, et pähklid on koos suhkruga potis nn kuivaks muutunud, kuid arvasin, et peavad veel kuivemaks muutuma, segasin siis hoolikalt edasi ja ka kuumutasin edasi. Selle asemel, et segu oleks kuivemaks muutunud, hakkas suhkur hoopis karamellistuma ja muutus vedelaks tagasi. Olgu, pole hullu, mõtlesin, kuumutasin segu veel ja sain aru, et ei kuiva ta enam kuhugi :) valasin selle tulikuuma ja ohtlikult keeva suhkru koos pähklitega küpsetuspaberile ning voolisin vorstikeseks (pajakindad olid käes, segu on väga kuum!). Enne kui see jõudis päris maha jahtuda otsustasin noaga viiludeks lõigata, sest hiljem ei ole see enam ilmselt nii hõlbus.
Seekord sai siis hoopis selline maius, aga ma luban, et proovin ikkagi neid vanilliglasuuriseid pähkleid teha, mis peaks olema pähkelhaaval söödavad.

No comments:

Post a Comment