Thursday, August 26, 2010

Pruunistatud võist virsikukeeks

Viisin täna oma kallid reisisellid lennujaama, mhmh, ma räägin mitmuses! sest Sulli läks ka seekord Eestisse kuuks ajaks, et me saaksime Türgi pühade ajal koera pärast muretsemata ise väiksele puhkusereisile minna septembri alguses. ...Nii kummaline on ikka kodus olla täitsa üksinda, ilma koerata. Kogu aeg on selline tunne, et ta on kuskil pehmes kohas ennast mõnusalt kerra tõmmanud ja magab rahulikult. ...Ja see, et kedagi pole mitu päeva õhtuks koju oodata, teeb olemise kuidagi tuimaks ja loiuks, nagu ei oskaks oma ajaga midagi tarka peale hakata ja ei tahakski üldse midagi teha ja miski nigu ei huvitagi väga enam... Ei, nii ei saa, eesmärk peab ikka olema! :) Proovingi oma "Ei viitsi"st lahti saada ja pisut blogidagi, vähemalt läheb aeg ruttu. :)

Niisiis augustikuu Daring Kitchen üleskutse - röstitud pähkline maitse ja külm ahvatlus üheskoos - st teha pruunistatud võiga keeks ning kodus valmistatud jäätis ja kõik see koos kas küpsetatud Alaska koogina või glasuuritud jäätise-keeksikoogikestena. Sellest challenge'st räägin enda järgmises või ülejärgmises sissekandes, praegu aga pruunistatud võiga keeksist lähemalt...

Tegin enamusest keeksitainast aprikoosikeeksi (poolitasin veel esialgse retsepti, sest kogus tundus meie perele liiga suur olevat) ja vaid ühe sufleevormis väikse keeksikese, mille pärast lõikasin ka veel pooleks, sest Alaskasid tahtsin teha vaid kaks tükki, imepisikesi, et mul neile eile hilisõhtul sööjaid jaguks ja ma seda kooki jälle külmutama ei peaks hakkama nagu algne retsept ette nägi. Keeks kaotaks külmutatuna osa oma maitsest ja ka pehmusest ning beseene Alaskakook otse ahjust maitseb ka kindlasti palju paremini kui läbikülmunult.



Pruunistatud võiga virsikukeeks:
135 g võid
2 dl sõelutud nisujahu (sõeluda enne mõõtmist)
2 spl maisitärklist
0,5 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
0,6 dl pruuni suhkrut
0,4 dl valget suhkrut
2 muna (L)
1 tl vanillsuhkrut
1 suurem virsik (kivi eemaldatud ja viilutatud)

(Kogused on sellepärast naljakad, et poolitasin algse retsepti. Tervest retseptist saab 23x23cm koogivormis küpsetatud keeksi. Mina küpsetasin tavalises piklikus keeksivormis.)

Kuumutasin võid panni peal keskmisel kuumusel kuni piimavalgud muutusid karamelliselt pruuniks ning sulavõi hakkas pähkliselt lõhnama. (Kuuma võid järelvalveta tulele ei tohi jätta kuna see võib põlema süttida.) Võtsin panni tulelt ning lasin võil maha jahtuda, 15-30 minutit.

Keerasin ahju 160 ° C soojenema ning valmistasin ette keeksivormi (ja ka pisikese sufleevormi Alaska jaoks)

Segasin ühes kausis kokku jahu, tärklise, küpsetuspulbri ja soola. Vahustasin pruuni või suhkrutega heledaks ja kohevaks vahuks, umbes 2 minutit. Lisasin vahustamist jätkates ükshaaval munad ja lõpuks vanillsuhkru. Segasin võivahule juurde jahusegu miksri madalal kiirusel ja vaid kuni kõik oli segunenud. Valasin taina vormi, silusin pealt siledaks ja asetasin peale virsikuviilud. Küpsetasin pealt ilusaks kuldpruuniks umbes 35 minutit.

Lasin keeksil kõigepealt vormis 10 minutit jahtuda, siis võtsin vormist välja ja lasin täielikult maha jahtuda.

Serveerisin aprikoosijogurtiga.


...First part of August 2010 Daring Bakers Challenge...

Brown Butter Peach Pound Cake:
19 tablespoons (9.5 oz) (275g) unsalted butter
2 cups (200g) sifted cake flour (not self-rising; sift before measuring) (You can make 1 cup of cake flour by placing 2 tablespoons of corn starch in a 1 cup measure, and filling to the top with all purpose flour.)
1 teaspoon (5g) baking powder
1/2 teaspoon (3g) salt
1/2 cup (110g) packed light brown sugar
1/3 (75g) cup granulated sugar
4 large eggs
1/2 teaspoon pure vanilla extract

+1 peach, sliced


(I made half of this recipe)

Preheat the oven to 325°F/160°C and put a rack in the center. Butter and flour your cake pan.

Place the butter in a skillet over medium heat. Brown the butter until the milk solids are a dark chocolate brown and the butter smells nutty. (Don’t take your eyes off the butter in case it burns.) Pour into a shallow bowl and chill in the freezer until just congealed, 15-30 minutes.

Whisk together cake flour, baking powder, and salt.

Beat the brown butter, light brown sugar, and granulated sugar in an electric mixer until light and fluffy, about 2 minutes. Beat in the eggs one at a time, mixing well, and then the vanilla extract.

Stir in the flour mixture at low speed until just combined.

Scrape the batter into the greased and floured cake pan. Smooth the top with a rubber spatula and rap the pan on the counter. Place peach slices on top and bake until golden brown on top and when a toothpick inserted into the center comes out clean, about 25-30 minutes.

Cool in the pan 10 minutes. Run a knife along the edge and invert right-side-up onto a cooling rack to cool completely.

I served with apricot yogurt.

2 comments:

  1. Peaches must have paired perfectly with the pound cake. Great idea!

    ReplyDelete
  2. Thank you Renata! Yes, it WAS delish and juicy, all gone already! :)

    ReplyDelete