Sunday, May 9, 2010

Maasikane Pavlova

Emale

Sa täitsid mu päevad vikerkaarevärvide ja
muinasjuttudega ning ööd magusate unenägudega.
Su suudlused pühkisid mu põskedelt pisarad,
ja su ahjusoojad saiad kustutasid mu kartused.

Sa tõid mind ilmale ja kinkisid mulle elu,
et täita see armastusega ja lasta mul minna.
Ma tänan sind sinu hella hoolitsuse,
soojade kallistuste ja alati toetavate sõnade eest.

...ja loodan kui nüüd sealt ülalt mind vaatad,
siis tükike ennast,
sa minuski näed...


Pavlova:
120 g munavalgeid (umbes neli suurt munavalget)
näpuotsaga soola
200 g suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
1 tl viinamarja äädikat
1 tl maisitärklist

Vahukoore-kohupiimakreem:
200 g vahukoort
200 g kohupiima pastat
1-2 spl suhkrut

Maasikamoos:
150 g maasikaid
1 spl suhkrut
0,5 spl palsamiäädikat
1 sidrun

+ vähemalt 14 maasikat kaunistuseks ja pisut mündi lehti

Keerasin ahju 130 kraadile soojenema ning katsin küpsetusplaadi -paberiga kuhu peale joonistasin klaasi abil ilusad 7 ringi parajate vahedega.

Vahustasin munavalge vähese soolaga heledaks vahuks kuni pinnale tekkisid esimesed visplijäljendid, lisasin kolmandiku suhkrukogusest ning vispeldasin kuni suhkur oli sulanud, samamoodi toimisin veel tesegi ja kolmanda kolmandiku suhkru lisamisega kuni lõpuks oli muna nii tugevasti vahul, et lusikaga munavahtu võttes jäi selge lusikalõike pind ning muna ei vooland lusika pealt maha. Lisasin munavahule miksri aeglasel käigul juurde vanilli, viinamarjaäädika ning tärklise. Jagasin lusikaga munavahu nende seitsme ringi vahel ning tekitasin iga Pavlova keskele väikese lohukese, kuhu saaks hiljem kreemi ja marju peale kuhjata. Küpsetasin tund aega ning lasin veel teinegi tund ahjus jahtuda. Pavlova peaks jääma valgeks, pealt katsudes kuivaks ning kerkides säilitama oma kuju, olema ilma pragudeta. Kui küpsedes besee tahab pruuniks minna, keera ahju 10-25 kraadi võrra madalamale. Lasin koogikestel täiesti maha jahtuda, et neid siis toa temperatuuril õhukindlalt suletavas karbis säilitada. 

Seni valmistasin maasikamoosi, et serveerimiseks jõuaks ka see maha jahtuda. Puhastasin ja püreestasin maasikad, lisasin neile suhkru, palsamiäädika ning ühest sidrunist pressitud mahla. Keetsin kuni umbes 3-5 minutit ning lasin jahtuda.

Vahetult enne serveerimist vahustasin vahukoore vähese suhkruga, lisasin hulka kohupiima ning vahustasin veel kergelt läbi. Maasikamoos ning vahukoore-kohupiimakreem ei tohiks olla väga magusad kuna besee on juba ise piisavalt magus - kreem, moos ning marjad peaksid andma magustoidule kergust ja värskust.

Pavlova peale tõstsin lusikaga paraja kuhja vahukoore-kohupiimakreemi, valasin peale maasikamoosi ning kõige tippu sättisin ühe neljaks lõigatud maasika, mündi leht veel kõige keskele ning šikk magustoit on valmis nautimiseks. Krõbe koorik, magus vahukommine sisu, pehme kreemi ja värskete marjadega.



To My Mom

You filled my days with rainbow lights,
Fairytales and sweet dream nights.
A kiss to wipe away my tears,
Gingerbread to ease my fears.

You gave the gift of life to me
And then in love, you set me free.
I thank you for your tender care,
For deep warm hugs and being there.

I hope that when you think of me
A part of you
You'll always see....

Strawberry Pavlova
120 g egg whites (about 4 large eggs)
pinch of salt

200 g sugar
1 teaspoon vanilla
1 teaspoon vinegar
1 teaspoon cornstarch



Whipped Cream with Curd Cheese:
200 g cream
200 g curd cheese
1-2 tablespoons sugar

Strawberry Sauce:
150 g strawberries
1 tablespoon sugar
0,5 tablespoon balsamico
1 lemon

+ some strawberries and mint

Preheat your oven to 130 C degrees and cover baking sheet with baking paper and draw 7 circles on it.

In a big bowl whip egg whites until soft trails start to become visible. Increase speed to medium-high, slowly and gradually sprinkling in the sugar and continue to beat until the mixture holds very stiff peaks. Reduce speed and add vanilla, vinegar and cornstarch, mix until completely combined. Gently spread the egg mixture inside the circle drawn on the parchment paper, smoothing the edges, making sure the edges of the Pavlova are slightly higher than the center. Bake for 1 hour, until the outside is dry and takes on a very pale cream color. Check them at least once during the baking time. If they appear to be taking on color or cracking, reduce temperature 10-25 degrees, and you may turn baking sheet around. Turn the oven off and let them cool completely in the oven (about 1 hour). 

Make the strawberry sauce to have it cooled when served. Puree the strawberries in a food processor, blender or immersion blender. Add sugar, balsamico vinegar sauce and lemon juice. Heat the puree in a small pot until it is heated through and the sugar is dissolved. Let it cool.

Before serving whip cream with sugar, add curd cheese and whip until thick cream texture. Cream and strawberry sauce should be less sweet cause Pavlova is sweet enough, trust me.

When the Pavlova is cooled, put it on a plate. Spread the top with the sweetened whipped cream. Add the strawberry sauce and some fresh strawberries, garnish with mint and serve immediately. 

Enjoy!

2 comments:

  1. Oh sind pisarakiskujat:)

    ReplyDelete
  2. Kallis õeke, ära nuta! Sulle ka emadepäevajärgsed kallistused! :)

    ReplyDelete