Wednesday, May 5, 2010

Šokolaadikook kohvi ja mandlitega

See postitus on minu jaoks pisut eriline - 100 postitus siin blogis. Mõtlesin juba üsna ammu kui blogimist alustasin oma sajandale postitusele, et mis ma sellel puhul kõik valmistaks ja teeks... ja kuidagi ootamatult ruttu, isegi pea kogemata avastasin, et sajas postitus on käes õige pea.

Selline ilusa numbriga juubelipostitus tekitas juba paar päeva tagasi retseptide seas niinimetatud võistluse, et mis oleks minu silmis piisavalt elegantne, et sajandale postitusele vajalikku juubelisära anda - mõtlesin kindla peale minna. Valmistasin selle koogi eile ühe oma lapsepõlvest pärit retsepti alusel. Olen erinevatel asjaoludel seda retsepti aeg-ajalt muutnud kuid küpsetatud kook on kindlalt minu Kookide TOP 5 seas - olenemata tehtud muudatustest retseptis, koogi kujust või pähklipuiste valikust. Ja vaatamata sellele, et koogi koostistisosad on väga tavapärased ning valmistamine lihtne nagu lapsemäng, on kook kuidagi eriliselt maitsev ning õnnestub alati!


Šokolaadi kook:
150 g võid
2 muna
3 dl suhkrut
2 tl vanillsuhkrut
1 spl magustamata kakaopulbrit
4,5 dl nisujahu
2 tl küpsetuspulbrit
1,5 dl piima

Glasuur:
75 g võid
5 spl espresso kohvi
1 spl magustamata kakaopulbrit
2 tl vanillsuhkrut
2 dl tuhksuhkrut
röstitud mandlilaaste

Sulatasin või ning jätsin jahtuma. Vahustasin omavahel muna ja suhkru heledaks ja kohevaks. Segasin kokku nisujahu, kakao, vanillsuhkru ning küpsetuspulbri. Lisasin ettevaatlikult lusikaga segades munavahule jahtunud sulavõi, piima ning lõpuks jahusegu. Valasin selle lahtikäivasse koogivormi ning küpsetasin 175 kraadises ahjus 30-40 minutit. Oluline on jälgida, et kook ka keskelt valmis küpseks, seda võib puust tiku abil kontrollida.

Seni kui kook ahjus küpses valmistasin glasuuri. Segasin kuumale espressole hulka või ning segasin kuni või oli kohvi sisse sulanud, lisasin kakao, vanillsuhkru ning tuhksuhkru. Glasuuri kandsin lusika abil koogile kohe peale ahjust väljavõtmist ning peale riputasin kaunistuseks veel röstitud mandlilaaste. Lasin koogil täiesti maha jahtuda enne kui selle vormist eemaldasin ning serveerisin.



Chocolate Cake with Espresso Glaze and Almonds

For the cake:
150 g unsalted butter
2 eggs
3 dl sugar
2 teaspoons vanilla sugar
1 tablespoon unsweetened cacao
4,5 dl all-purpose flour
2 teaspoons baking powder
1,5 dl milk

For espresso glaze:
75 g unsalted butter
5 tablespoons espresso
1 tablespoon unsweetened cacao
2 tl vanilla sugar
2 dl castor sugar
roasted almond flakes

Melt the butter and let it cool. Whisk the eggs with sugar until thick and pale. In a separate bowl mix together flour, cacao, baking powder and vanilla. Fold gently together eggs, butter, milk and flour mix until completely combined retaining as much air as possible. Spoon batter into cake tin and smooth top. Bake for 30-40 minutes until the batter is set and inserted wooden stick comes out clean.

Pour espresso glaze into the cake while it's still warm. Take care not to pour it too fast and not to let the cake cool too much before you do so. Sprinkle roasted almond flakes on top. Allow to cool in tin before removing. 


Serve and enjoy!

No comments:

Post a Comment