Wednesday, July 14, 2010

Rosinatega Beyaz peynir'i küpsised

Beyaz peynir on traditsiooniline Türgi juust, otsetõlkes Valge juust, mis on tehtud pastöriseerimata lambapiimast. See on soolane, veidi teralise väljanägemisega ja üsna sarnane Kreeka feta juustule. Valget juustu toodetakse siin mitmetes erinevates variantides, erinevate laagerdustega, millest sõltub ka juustu tugevus ning maitseomadused. Seda juustu süüakse siin peamiselt hommikusöögiks kuid kasutatakse ka erinevates salatites ja küpsetistes.

Meile meeldib siin ühes konkreetses restoranis eelroana pakutav valge juust kuid me ei ole veel oma lemmikut Beyaz peynir'i kauplusest leidnud. Seega jäi seegi turult ostetud tükike kappi seisma ning mulle meeldis mõte teha sellest rosinatega magusad küpsised. Midagi sellist sain kunagi Eestis sõpradel külas, kus pirukas olid koos sinihallitusjuust ja rosinaid. Väga huvitav maitse ja idee, mulle meeldis.

Retseptis toodud juustu võib siis asendada mõne kohalikus kaubanduses saadaoleva lamba-, kitsejuustu või ka tugevamat sorti hallitusjuustuga, et seda oleks võimalik riivida ning ei muudaks tainast liiga vedelaks.


3,5 dl jahu (+ veidi rullimiseks)
1 tl küpsetuspulbrit
140 g võid
1 dl suhkrut (+ pisut peale raputamiseks)
1 muna
300 g riivitud Beyaz peynir juustu
2 dl rosinaid

Riivisin jälle kõigepealt juustu.

Sõelusin jahu lauale ja puistasin peale küpsetuspulbrit ning segasin pisut läbi. Tekitasin jahukuhjale jälle keskele augu, kuhu saaks taina vedelad komponendid panna.

Segasin suuremas kausis toasooja või, suhkru, muna ja riivitud juustu. Valasin segu jahusõõri sisse ning hakkisin suure tainanoaga külgedelt jahu keskele tõstes taina läbi, et kuiva jahu enam laual polnud. Hakkimise lõpus lisasin ka rosinad. Surusin kätega taina batoonikujuliseks ning panin toidukilesisse mässituna külmkappi 30 minutiks. Muretainas peab kindlasti seisma külmkapis, sest siis tekib tainale vajalik elastsus kuna jahu valk paisub.

Keerasin ahju 200 kraadile soojenema ning katsin küpsetusplaadi -paberiga. 

Kuna mul on veidi krobeline töölaua pind, siis rullisin taina küpsetuspaberil umbes 3-4 mm paksuselt laiali. Lõikekettaga lõikasin ruudukujulised küpsised ning puistasin üle suhkruga. Pika paleti abil tõstsin küpsised parajate vahedega küpsetusplaadile. (Mul tuli 2 ja pool plaaditäit) Küpsetasin neid 8-10 minutit, poole peal ka keerasin küpsetusplaati, sest mul ahi tahab ühest nurgast paremini küpsetada. 

See on jälle selline küpsis, mis küpseb ahjust väljavõttes edasi, et ahjus võiksid tekkida küpsisele vaid kenad helepruunid ääred.

Tulemuseks olid magusad küpsised veidi soolase kiiksuga - nii nagu salamisi lootsingi... :)

Beyaz Peynir Raisin Cookies 

Beyaz peynir (Turkish, literally "white cheese") is a salty, white cheese made from unpasteurized sheep milk. The cheese has a slightly grainy appearance and is similar to Greek feta cheese.

Beyaz peynir is produced in a variety of styles, ranging from non-matured cheese curds to a quite strong mature version. It is eaten plain, for example as part of the traditional Turkish breakfast, used in salads, and incorporated into cooked foods such as menemen, börek, and pide.

For cookies you need:
3,5 dl all-purpose flour (+ more for rolling)
1 teaspoon baking powder
140 g at room temperature softened butter
1 dl sugar (+ more for topping)
1 egg
300 grated Beyaz peynir cheese (or any other strong flavored cheese)
2 dl raisins

Sift flour on to the surface make hole in the center that clean table is visible. Sprinkle baking powder on the top of flour ring.

In a bowl combine butter, grated cheese, sugar and egg and pour into the flour hole. With large pastry knife start bringing the dough together, cutting and turning to make it start to cling together, add raisins at the very end. Stop cutting when there is no longer flour on the table. Press dough gently into tube-shape and wrap with plastic and let it stay in fridge about 30 minutes before rolling it out. (Making pastry in advance is perfectly all right – it will keep for up to three days in a plastic bag in the fridge, but don't forget to remove it and let it come back to room temperature before rolling it out. Unbaked pastry also freezes extremely well for up to three months.)

Pre-heat your oven to 200 C degrees and line baking sheets with paper.



Place the dough on a lightly floured surface, lightly dust rolling pin with flour. Roll pastry 3-4 mm thick and re-dusting the pin and the surface lightly with flour if you need to stop the pastry sticking. Cut desired shapes and sprinkle some sugar on the top. Using large knife place the cookies on to the parchment-lined baking sheets. Bake about 8-10 minutes until pale yellow couse they will bake further even after removing from the oven. Let them cool.

No comments:

Post a Comment