Friday, May 13, 2011

Pisarakook

Mul on ääretult hea meel, et meie väike Eesti seekord Eurovisioonil edasi pääses!!! Juba suur tunnustus seegi ühele nii väiksele ja omaette riigile! ..meil ju pole sellist toetavat vennaskonda naabritega nagu on Balkanimaadel, kes omavahel seal kenasti hääled ära jagavad või vähemalt vanasti seda tegid... See rahvahääletuse ja žürii punktijagamine on äkki isegi selle saate jälle nn jalule upitanud, et enam polegi nii igav ja tulemus nii lihtsalt ette ennustatav, võistlevad siiski pisut ka laulud?! Ahh, mis mina ikka sellest tean.. :) Ma üldiselt ei ole väga suur fänn sellele ettevõtmisele olnud enam viimasel ajal aga eile kilkasin ja hüppasin küll rõõmust kui Estonia esimesena edasipääsenute hulka kuulutati! Siin Istanbulis elades oleksime tahtnud ka nii väga omadele häält anda, aga kuna Türgi võistles esimeses voorus, siis eilsel hääletusel me ei saanudki osa võtta. Hmm... huvitav, kas finaalis saame oma hääle kodumaa kasuks anda? Eks näis siis laupäeval.

Natuke ka siinsest elust - sain eile pahaseks, et ma nii hästi türgi keelt ei oska, et enda õiguste eest välja astuda. Nimelt viisin ühe pluusikese õmbleja juurde, et seda pisut kokkupoole võtta. Neil läks selle väikese tööga aega 4 tööpäeva ja tulemuseks oli selline töö, et kui ma ise oleksin seda teinud, siis oleksin selle üles harutanud ja uuesti teinud. Nendel jätkus aga jultumust see kliendile üle anda ja selle eest ka raha küsida?! Näitasin sellele teenindajale, et miks see niimoodi on, et ma pole sellega rahul. Vastuseks sain, et neil pole sellist õiget masinat, mis seda riiet teeb. No kuulge! Isegi minul on kodus kaks masinat, ja trikotaažinõel, mis sellist tööd suurepäraselt teevad ja nendel siin, võiks arvata professionaalidel, pole õiget masinat??? Uskumatu! Ja tegu polnud üldse mingi nurgataguse urkaga, prestiižse kaubanduskeskuse rätsepaga siiski?! Ja Türgi peaks olema tekstiili ja õmbluse osas kõrgel tasemel? Hmmm, huvitav, hetkel ei jaga seda arvamust...

...järgmise koogiga tõusevad suunurgad aga justkui iseenesest ülespoole kaardu ja eelmine lugu ununeb sootuks... :)


21,5 cm Ø koogi jaoks:
2 dl vahukoort
2 dl suhkrut
1 tl vanillsuhkrut
3 munakollast (L)
2,5 dl jahu
1 tl küpsetuspulbrit
3 dl tükeldatud rohelisi ploome (võib kasutada ka muid hapusi vilju - õun, rabarber, pohl jne)


Pisarakatte jaoks:
3 munavalget (L)
1 dl suhkrut

Valmistasin ette lahtikäiva koogivormi küpsetuspaberiga ja keerasin ahju 180 kraadile soojenema.

Segasin omavahel vahukoore ja suhkrud vispli abil, lisasin järgemööda munakollased, segu vahustada pole vaja. Jahu sõelusin eraldi kaussi ja segasin küpsetuspulbriga. Ühendasin jahusegu vahukoore-munaseguga ühtlaseks tainaks. Valasin taina koogivormi, silusin pealt siledaks, laotasin ühtlaselt ploomitükid peale ning tõstsin koogi ahju küpsema umbes 25 minutiks kuni kauni kuldpruuni värvi saavutamiseni ning kuiva tikuproovini. 

Küpsemise lõpupoole vahustasin munavalge koos suhkruga tugevaks vahuks, kusjuures suhkru lisasin alles vahustamise lõpus. Võtsin koogi ahjust ja sättisin ahju 225 kraadile soojenema. Katsin koogi ühtlaselt munavahuga ja tõstsin vormi uuesti ahju kuniks munavalge kena helepruuni jume sai.


Lasin koogil jahtuda ja käisin kannatamatult piilumas, et millal need pisarad tekivad. Jah, ei jäänud need pisarad ka sel korral tulemata. :)


Sweet Teardrop Cake

The name comes from the tears that appear on the meringue layer on top of the cake when it cools down. This cake may vary on the recipe but it is really common in Estonia on spring time, when young rhubar first starts to appear. But you can use any different kind of berries or apples which are sour in taste. I made my cake with green plums because I couldn't find any rhubarb in Istanbul or Turkey for that matter.

With this cake I would like to celebrate the Estonias reaching Eurovision Song Contest grand final yesterday. And I'll cross my fingers for them tomorrow!


For Ø 21.5 cm cake:
2 dl whipping cream
2 dl sugar
1 teaspoon vanilla sugar
3 egg yolks (L)
2.5 dl all-purpose flour
1 teaspoon baking powder
3 dl chopped green plums

For teardrop meringue cover:
3 egg whites (L)
1 dl sugar

Prepare Ø 21.5 baking dish and pre-heat your oven to 180 C degrees.

Mix cream and sugars together. Add egg yolks. Mix flour and baking powder and add to the cream mixture. Pour the batter to the tray and cover evenly with the pieces of plums. Bake about 25 minutes.

While the cake is in the oven, whip the egg whites until soft peaks. Add the sugar and whisk until stiff peaks.

Remove the cake from the oven and turn up the heat to 225 degrees. Cover the cake with the meringue. Return the cake to the oven until meringue starts turning slightly golden. Remove from the oven and let it cool down before serving.

No comments:

Post a Comment