Thursday, May 27, 2010

Grillitud sinikala

Teisipäeval, peale türgi keele tundi, läksime randa - Musta mere äärde. Kell oli umbes 2 kui rannaliivale jõudsime, päike paistis lagipähe ja liiv oli nii kuum, et kõrvetas jalataldu kui päevituskohta otsisime. Proovisin algul teki peale pikali visata, et end pruuniks praadida aga üsna varsti hakkas nii palav, et süda läks pahaks - nii siis saigi minu esimene ujumine siin Mustas meres tehtud (Hurraa!) - maa tuul oli ja vesi oli tegelikult veel üsna külm. Pikali ma enam ei julgenudki visata, korjasin terve koti täie ilusaid merekarpe ja olin jalgupidi vees. Rand oli praktiliselt inimtühi, mõned suvitajad olid veel peale meie ning mõned töömehed, kes randa puhastasid ja korrastasid. Huvitav, millal siin siis nö rannahooaeg hakkab?

Esimene ujumine ja esimene kohaliku kala grillimine. Restoranis on meile meeldinud grillitud sinikala (en Bluefish; tr Çinekop), selle järgi sai siis otsustatud kala valik. Kauplesime Bosphoruse ääres kalamüüjalt hinna veidi odavamaks (37 TL -> 33 TL) ning koju sai toodud seda terve kilo (10 tk). Huvitav, et see kala on mitu korda kallim kui teised kalad. Ja seda Çinekop'i võiks nimetada beebikalaks, sest ta on vaid heeringa suurune, muidu kasvab sinikala isegi 350 kiloseks (meie ostetud kalad olid vaid 100 grammised) ...See eest oli kala ka väga pehme ja hõrk.

Kala grillimiseks:
1 kg puhastatud sinikala
1 dl oliivõli
pisut soola ja pipart

Panin kalad suuremasse kaussi, valasin peale oliivõli ning pisut soola ja pipart ja "näppisin" kõik kalad eraldi soola, pipra ja õliga pealt ning kõhuõõnest kokku ja lasin seista u 10 minutit. Soolaga ei tohiks liialdada sest väikesed sinikalad on väga õhukese nahaga ning neid on kerge üle soolata.

Grillisin kalasid mõlemalt poolt umbes 5 minutit ning serveerisin nagu restoraniski: lihtsalt sirduni sektori, maitserohelise ja sibulaga. Nii vähe ongi vaja, et nautida gurmee-toitu oma kodus.

Grilled Baby Bluefish

1 kg bluefish (cleaned but head and skin on) (100 g/pcs)
1 dl olive oil
salt and pepper for seasoning

In a large bowl combine bluefish with olive oil and season with salt and pepper, handle them to spread oil, salt and pepper every where. Please do not over season with salt and pepper. Let them stay about 10 minutes. Grill both sides about 5 minutes until lightly brown and done. Serve with lemon sector, some greens and onion.

So simple and so delicious - gourmet in your own home!

No comments:

Post a Comment