Monday, May 10, 2010

Porgandi-pähkli Ciabatta

Kääritatud leiba olen ma nüüdseks juba päris kaua ise teinud ning vahelduse mõttes on saia isu peale tulnud. Minu esimene saia katsetus - seekord siis Ciabatta. ...ja no ma kohe ei saa teha lihtsat saia, et ma sinna mingeid asju sisse ei topiks :) ...minu lemmikud: porgand ja pähkel seekord saiale kaaslasteks.


3 Ciabatta jaoks:
150 g peenelt riivitud porgandit
100 g hakitud sarapuupähkleid
2 spl võid
1 spl granaatõuna kastet
500 g jahu
450 g käesooja vett
1,5 tl kuivpärmi
2 tl soola
1 tl suhkrut
+ oliivõli saiade vormimiseks

Praadisin riivitud porgandit koos võiga oma 5 minutit, lisasin sinna ka pähklid ning kuumutasin veel teinegi 5 minutit, lõpus segasin juurde granaatõuna kastme. Jätsin panni kõrvale jahtuma.
Puhtas, kuivas kausis segasin kokku jahu, soola, suhkru ja pärmi ning hakkasin sinna sõtkudes vett lisama. Võibolla ei lähegi kõike vett tarvis, olenevalt jahust, kuid tainas peab tulema selline vedelapoolsem kuid vormitav mitte nagu tavaline pärmitainas. Tainast sõtkusin nii, et venitasin taina kõrgemale ja lasin siis tagasi kaussi kukkuda, et võimalikult palju õhku tainapalli tekitada. Kui tainas oli piisavalt elastseks sõtkutud lisasin juurde porgandi-pähklisegu ning sõtkusin veel seni kuni kõik oli ilusti taina sisse ühtlaselt segunenud. Pesin käed puhtaks ning määrisin küpsetusplaadi lahkelt õliga kokku, samamoodi ka käed ning jagasin taina kolmeks. Venitasin taina õliste kätega pikemaks neljakandiliseks ribaks, voltisin kolmeks kokku, venitasin veel veits ning murdsin kaheks ja jätsin õlisele plaadile kerkima (nii toimisin ka teise ja kolmanda tainatükiga). Määrisin veel veidi oliivõliga tainapallid pealt kokku ning katsin kilega. Tõstsin ahju peale (sooja kohta) kerkima. Kui pool tundi oli möödunud, voltisin kerkinud taina uuesti samamoodi õliste kätega esialgu kolmeks ja siis kaheks ning veeretasin pikaks saiaks. Katsin uuesti kilega ning lasin veel pool tundi kerkida. Kerkinud saiad küpsetasin 200 kraadises ahjus 30 minutit ilusaks krõbedaks kuldpruuniks. Lõpus veel testisin puust tikuga saia valmidust. 

Valmis saiad on pealt krõbeda kooriku ja seest pehme porgandi-pähklimaitselise sisuga - just nagu mulle meeldib!

Carrot Ciabatta With Nuts

For 3 Ciabatta bread:
150 g carrots finely grated
100 g nuts finely chopped
2 tablespoons butter
1 tablespoon pomegranate sauce
500 g all-purpose flour
450 g lukewarm water
1,5 teaspoon dry yeast
2 teaspoons salt
1 teaspoon sugar
+ olive oil for forming breads


Heat carrots with butter on the skillet for 5 minutes, add chopped nuts and heat more 5 minutes. Mix pomegranate sauce in and set aside to cool.

In a large bowl mix with your hands flour, sugar, salt and yeast. Pour in the water. Beat the dough in the bowl with your hands for 5 minutes. The dough should be like a very thick pancake paste not like a regular bread dough. To beat the dough you need to pull at parts of the dough and stretch it up high and then slap it down again. This pushes air pockets into the dough to create the airy texture. Add carrot and nut mixture and beat until finely combined. Divide douht to 3 even parts and fold every piece separately on the oily surface with oily hands like a paper - flat the dough carefully to a square, first fold to 3 and then half together. Place on olied baking sheet and cover with some oil and plastic film. Let them rise in a warm place about 30 minutes. Repeat folding in oily surface and finally roll nice long-shaped-breads. Place them oiled baking sheet, cover with plastic and let them rise in a warm place again about 30 minutes.

Pre-heat your oven to 200 C degrees. Remove plastic and bake Ciabattas 30 minutes until the crust is golden brown.

You'll get three delicious and soft Ciabattas with crispy crust, they are really nice and tasty!

No comments:

Post a Comment