Sunday, May 2, 2010

Kaneeli-rosinarullipirukas

Sõitsime täna sõpradega Istanbulist veidi eemale, nn Poola külla piknikule. (selliseid pikniku pidamise kohti on siin linnast välja sõites üsna tihedasti.) Päris huvitav koht oli iseenesest, suur roheline ala, kus olid katusealused pikniku pidamiseks - lauad, toolid, taldrikud, söögiriistad - kõik olemas, isegi laudlina oli laual. Sealt sai grillimiseks osta erinevaid lihasid, vorstikesi ja kotlette, eelroogasid ning jooke. Grillida sai omal soovil ise, laua kõrvale toodud grillil, mis oli kenasti juba kuumaks köetud, niiet vardad peale ja tuld!

Ilm oli meie tänast pikniku ettevõtmist soosivalt soe ja päikseline, saime ninad ja käsivarred punaseks.

Tegin väljasõidule omalt poolt kaasa kaneelirulle ja pärast tuli välja, et oma toiduga seal piknikut ei tohigi pidada. Hea, et me siis muud miskit kaasa ei võtnud.


Tainas:
2 dl keefiri (toasooja)
0,5 dl sooja vett
1 muna + 1 munavalge
2 spl võid (toasooja)
1 dl suhkrut
1 tl soola
7 g kuivpärmi
u 5 dl nisujahu + veidi vormimiseks

Täidis:
4 spl seesami pastat (võib asendada ka nutella kreemi või lihtsalt võiga)
2 tl kaneeli
4 spl suhkrut
3 peotäit rosinaid

1 munakollane + sorts vett ja näpuotsaga soola kaneelirullide pintseldamiseks

Segasin ühes kausis kokku keefiri, sooja vee, munad, või ja suhkru. Teise kaussi sõelusin jahu, lisasin sinna soola ning kuivpärmi. Valasin jahu jaokaupa vedelale segule, ning sõtkusin seni kuni tainas oli peaaegu nii sitke, et käte küljest lahti tuli, aga mitte päris. Pidin vahepeal veidi jahu juurde sõeluma. Tahtsin, et tainas jääks veidi vedelapoolsem, et saiakesed tuleksid mõnusalt õhulised ja pehmed. Panin taina rätiku alla seisma umbes pooleks tunniks.

Keerasin ahju 180 kraadile soojenema ning määrisin 4 kandilise klaasist ahjuvormi võiga kokku.

Kuna mul tainarulli pole, venitasin taina jahusel laual 4-kandiliselt lahti. Määrisin seesami pastat peale, puistasin üle kanneli, suhkru ja rosinatega ning keerasin rulli. Lõikasin u 3 cm pikkused tükid, ning ladusin ahjuvormi üksteise kõrvale (siiruviiruline osa üles poole). Määrisin munaga ning lasin umbes 5 minutit rätiku all veel seista. Küpsetasin 25-30 minutit, kuni tainas oli pealt ilusti kuldpruuniks küpsend.

Toreda pikniku lõpetuseks kuum tee ja veel ahjusoojad saiakesed - MÕNUS!

Soft and Moist Cinnamon Rolls


For the dough:
2 dl kefir (room temp)
0,5 dl warm water
1 eggs + 1 egg white
2 tablespoon butter (room temp)
1 dl sugar
1 teaspoon salt
7 g dry yeast
~ 5 dl all-purpose flour + some for rolling

For the filling:
4 tablespoon sesame paste (Tahini) 
2 teaspoon cinnamon
4 tablespoon sugar
3 handfuls raisins

1 egg yolk + 1 tablespoon water and pinch of salt for glaze the rolls

In a large bowl mix together kefir, warm water, eggs, butter and sugar. In a separate bowl mix together flour, salt and yeast. Gradually add flour until well mixed and smooth. You may need some extra flour but dough should be still little sticky. Cover the dough and set aside to rest about 30 minutes.

Preheat your oven to 180 C degrees and grease the baking dish with butter.


Remove the dough carefully from the bowl, and place it on a floured surface. Roll it into a rectangle about the size of a baking sheet. Spread the Tahini on the dough, sprinkle the cinnamon, sugar and raisins evenly. Begin rolling the dough on the long side. Cut the roll into 3 cm long pieces, and place them in a baking dish side by side. Glaze slightly with egg mixture. Cover the rolls again to rest and rise for another 5 minutes.
Bake 25-30 minutes until golden brown.

No comments:

Post a Comment