Wednesday, October 6, 2010

Purgisalat tomatist ja petersellist

Käisin eile turul, seekord Aasia pool ja mulle tundus, et see on veel suurem turg kui meil siin laupäeviti kodu lähedal. Hinnad ma ütleks on enamvähem samad. Aga no koos sõbrannaga turul käia, kes ka kohalikku keelt julgelt praktiseerib ning kellele osad müüjad on juba vanad semud, siis kõike pakutakse proovida ja jutt muudkui jookseb... nii huvitav ja vahva elamus, et teinegi kord võiks turutretti korrata. Me ostsime nii palju kraami kokku, et raha sai peaaegu otsa lõpuks ja ma vajusin oma toidukraami all juba kössi. :) Nii, mis siis uut - mandariinid, granaatõunad ja kõrvits, ilus tumeoranz. Mis veelgi vaimustavam, et kõrvitsat saab osta kaaluga ja see on kenasti juba koorest ja seemnetest puhastatud :) Lähipäevil panen kõrvitsaga supipoti podisema, et Istanbuli vihmased ilmad päikselisemaks muuta - rõõmus ja soe päike supitaldrikuski vähemalt :)

Tänane salat aga ülimalt lihtne ning ainult neljast komponendist koosnev. See pärineb Eestimaalt Peipsi veerelt, kus minu üllatuseks ei olnudki mul midagi peterselli maitse vastu. Petersell, see on pea ainuke roheline maitsetaim, mis mulle siiani ei ole meeldinud ega kuidagimoodi istunud, aga niimoodi salatina - väga hea!


Vaja läheb:
2 suuremat küpset tomatit
suurem peaotäis petersellilehti
1 tl meresoola
musta pipart maitse järgi

Tükeldasin tomatid peenemaks ja tõstsin purki koos kõige tomativedelikuga, mis hakkimisest tekkis. Hakkisin ka peterselli veidi väiksemaks ning sättisin selle tomati peale. Minu liitrine purk sai isegi kenasti täis :) Lisasin soola ja pipart, keerasin purgil kaane kinni ja raputasin veidi, et kõik ilusti seguneks. Päris pudruks ei tasu kaa raputada.

Enne serveerimist on hea, kui see salat vähemalt paar tundi seisab ja nn tõmbab. Siis tomati mahesus ühtlustab peterselli tugeva maitse ning peterselli maitse imendub tomatisse. Salati võib isegi päev enne valmis teha.

Paras kiht värskele röstsaia viilule hommikusöögiks või lisandina erinevate salatite, roogade juurde, kuhu tomat hästi sobib - super!





Tomato and Parsley Salad in a Jar


You'll need:
2 large ripe tomatoes, finely chopped
generous handful of parsley leaves, chopped
1 teaspoon sea salt
black pepper to taste

Put all ingredients in a jar (~ 1L), screw lid onto bottle and shake slightly to mix all nicely. Do not over mash it we don't need a paste here :).

Before serving, it is good when salad can stand for at least a couple of hours for better taste. Salad may be prepared even the day before.

A thick layer onto fresh toast for breakfast or as additives in various salads, dishes, where the tomato is a well companion - super easy and delicious!

No comments:

Post a Comment