...tagasi ilusamatele meenutustele sügisvärvilisest Eestist ja maitsva õunakoogi juurde....
Kook, mis sai Eestis olles sõpradele külakostiks küpsetatud, valmis vaid headest kodumaistest asjadest... Kerge ja õunterohke, täiuslik kosutava õhtusöögi lõpetuseks tassi sooja tee kõrvale.
Vaja läks:
5 mahlast suveõuna
50 g apelsinisukaadi (võib ka ilma või kasutada ingverit)
jahvatatud kardemoni
kaneeli
2 muna
3 spl suhkrut (+ pisut õuntele puistamiseks)
400 g Hellus rabarberi-kaerajogurtit
3 spl toiduõli (kasutasin taluvõi maitselist)
2 dl nisujahu
1 tl vanillsuhkrut
1 tl küpsetuspulbrit
Timmisin ahju 190 kraadile soojenema, katsin lahtikäiva koogivormi põhja küpsetuspaberiga, servad võitasin ning jaotasin apelsinisukaadi põhjale.
Puhastasin ja tükeldasin õunad väikesteks tükkideks. (Jätsin nad koorimata, sest kahju on maa-aiaõunte vitamiinirikkad koored prügisse visata.) Peaaegu pool õuntest panin vooderdatud koogivormi põhja parajalt paksu kihina. Raputasin peale paar peotäit pruuni suhkrut ning veel ka kaneeli ning kardemoni maitse järgi.
Vahustasin munad suhkruga kohevaks. Eraldi kausis segasin omavahel jogurti, õli, vaniljesuhkru ja jahu-küpsetuspulbri segu miksri abil. Segasin sisse munavahu ja ülejäänud õunatükid nüüd juba lusika abil ja ettevaatlikumalt, et munavaht püsiks. Valasin taina koogivormi õunakihi peale, silusin pealt siledaks ning tõstsin ahju. Küpsetasin umbes tunni jagu, kuni kook oli pealt kuldpruun. Lasin koogil pisut jahtuda. Sõitsin noaotsaga koogi servad vormist lahti, eemaldasin koogivormi võru ning kummutasin koogi pahupidi serveerimisalusele ja eemaldasin küpsetuspaberi. (Kui kasutada hapusid õunu, võib küpsenud koogile veel suhkrut peale puistada.)
Serveerimisel lisasime koogitükile ka pisut vaniljejäätist täiustavaks kaaslaseks.
Light and Spicy Apple Yogurt Cake
You'll need:
5 juicy seasonal apples, diced (peeled if needed)
50 g candied orange peel (optional, or use ginger instead)
ground cardamom
cinnamon
2 eggs
3 tablespoons sugar (+ some for sprinkling)
400 g yogurt (sweetened or not)
3 tablespoons vegetable oil
2 dl all-purpose flour
1 teaspoon vanilla extract
1 teaspoon baking powder
Pre-heat your oven to 190 degrees. Butter round baking dish, line the base with parchment paper.
Spread small pieces of candied orange peel to baking dish bottom. Put almost half of the apples in the cake form as a quite thick layer on the bottom. Sprinkle a few handfuls of (brown) sugar and some cinnamon and cardamom to taste. Set aside.
Whisk sugar and eggs light and fluffy. In a separate bowl mix together yogurt, oil, vanilla, flour and baking powder mix using electrical mixer. Fold gently together with eggs and the other half of apples. Pour the dough in the form on top of apple layer, smooth, and bake for about an hour, until golden brown. Let it cool for 10 minutes. If necessary, run a knife around the edges to loosen, and then invert it onto your serving plate.
Serve warm or at room temperature, with ice cream.
Whisk sugar and eggs light and fluffy. In a separate bowl mix together yogurt, oil, vanilla, flour and baking powder mix using electrical mixer. Fold gently together with eggs and the other half of apples. Pour the dough in the form on top of apple layer, smooth, and bake for about an hour, until golden brown. Let it cool for 10 minutes. If necessary, run a knife around the edges to loosen, and then invert it onto your serving plate.
Serve warm or at room temperature, with ice cream.
No comments:
Post a Comment