Tuesday, October 12, 2010

Kõrvitsapüreesupp

Täna on teisipäev - see tähendab Aasia poolel on "Turupäev"!!! :) Kuigi, mul pole veel sugugi kõik eelmisest turukorrast ära tarvitatud, aga uutele juustudele ja maitserohelisele veidi ruumi ikka külmikus jagus... üks mesimagus melon rändas minuga sealt kaasa ja jälle suur kotitäis rohelisi mandariine, mis on nii uskumatult mahlased ja head, et neile peale vaadates seda küll ei arvaks.

Kuidagi palju aega on jälle möödunud mu viimasest sissekandest... Ja asi pole üldse mitte selles, et ma ei oleks vahepeal midagi huvitavat või maitsvat teinud, pigem võiks öelda, et isegi vastupidi, et kuhjunud on juba nii palju maitsvaid retsepte ja isuäratavaid pilte... (Peaks omale isikliku blogija palkama?, kes jaksaks minuga sammu pidada, et kõik mu toimetused kenasti blogitud ka saaks! :D)

Supp siis kõigepealt! Eelroaks ;)


See kogus on 2-3 lahke portsu jaoks:
0,5 spl võid
1 spl õli
1 porgand, viiludeks lõigatuna
3 küüslaugu küünt, hakitud
väiksem sibul, ribadeks lõigatud
1 punane paprika, ribadeks lõigatud
~500 g kõrvitsat, kuubikuteks lõigatud
~1 tl riivitud muskaati (võib panna ka ingverit)
1 dl vett
3 spl piima
~0,5 tl meresoola
värskelt jahvatatud musta pipart veskist

Sulatasin võitüki koos õliga vokkpannil, lisasin sinna porgandiviilud, praadisin pisut. Lisasin sinna küüslaugu ja sibula ning praadisin edasi. (Väga peeneks pole mõtet supi komponente hakkida, niikuinii läheb kõik blendrisse pärast.) Edasi rändasid pannile punase paprika ribad, õige pisut kuumutasin veel seda kõike. Lõpuks panin juurde kõrvitsakuubikud ja 1 dl vett, muskaati riivisin ka ja panin kaane vokkpannile peale ja lasin tasasemal tulel umbes 10 minutit haududa, kuni kõrvits oli pehme. Kallutasin kõik vokkpannilt otse blenderkannu, lisasin 3 spl piima ka, et see seal kannus paremini ringi käiks. Püreestasin tükk aega, et supp kreemjaks saaks. Siis valasin kõik vokkpannile tagasi, lisasin soola ja pipart ning lasin supil uuesti keema tõusta. (Vajadusel võib lisada ka veel piima, vett või aedviljapuljongit, kui supp sinu jaoks liiga paks on.)

Serveerisin suppi pisut pannil röstitud kõrvitsaseemnetega, oliivõli ka niristasin peale ja riivitud parmesan sobib ka siia väga hästi. 





Pumpkin Soup 



You need:
0,5 tablespoon butter
1 tablespoon oil
1 carrot, sliced
3 garlic cloves, roughly chopped
little onion, roughly chopped
1 red bell pepper, strips
~ 500 g pumpkin, diced
~ 1 teaspoon grated nutmeg (can also use ginger)
1 dl water
3 tablespoons milk
~ 0,5 tsp sea salt to taste
freshly ground black pepper

Place a medium stockpot over medium heat. Melt butter with olive oil. Add the carrot to the hot oil and heat, add onion and garlic, stir occasionally, add pepper and cook until the onion is translucent. Lastly add diced pumpkin and nutmeg, pour water in and cook covered on low heat until the vegetables are softened (takes about 10 minutes). Purée this soup in a blender until all nice and smooth. Season with salt and pepper to taste. Add milk and bring soup to boil again. 

Serve with pumpkin seeds and a dash of the olive oil per bowl. Grate some parmesan additionally if you like.

2 comments:

  1. Väga kauni värviga supp. Muskaatkõrvits vististi?

    ReplyDelete
  2. Tänud! See oli tõesti päikseline supp. Kui ma nüüd päris aus olen, siis ma ei teagi seda sorti täpselt, väga võimalik, et see on muskaatkõrvitsa mingi sort. Pärineb see ju meie Türgi kohalikult juurikaturult. Koor oli tal selline heledam roheline ja viljaliha hästi tumeoranz, kõrvits ise kujult ja suuruselt selline nagu ma Eestis nägema olen harjunud. Supile lisas punakat värvi veel porgand ning punane paprika.

    ReplyDelete