Thursday, September 8, 2011

26. augusti kurgid


Olen see aasta juba päris mitmel korral turult toodud pisikestest kurkidest neid ühepäeva hapukurke teinud. Arvasin, et viimane aeg oleks mõned ka hilisemaks tarbimiseks purki kaanetada. Tark tegu eks, koguda talveks igasuguseid vahvaid purgikesi külmikusse. Ja no nii ma siis rahmeldasingi veel 25. augusti öösel ja isegi ka peale keskööd, et mu ühepäeva kurgid ikka ühepäevastena purki saaksid ja no kõhutunne ütles mulle ka, et hilisemaks ma seda toimetamist ei saagi jätta, sest hiljem pole kellelgi enam mahti nendega jännata. Ja mu kõhutunne ei vadanud mind ka seekord alt...


Ühe päeva hapukurgid Istanbuli moodi:
paras ports pisikesi kärnalisi kurke
(2 kg sain 7 moosipurgi jagu kurke)

1L marinaadi jaoks:
2 spl meresoola
2 spl veiniäädikat
1 spl suhkrut
5 musta pipra tera
5 nelgi kauna
5 küüslagu küünt
1 tšillipipra kaun
peotäis tilli oksi
peotäis peterselli oksi
1L keevat vett

Kirjutasin kärnalisi kurke, sest meil müüakse siin ka pisikesi sileda koorega kurke, aga need ei saa hapendades nii krõmpsud. Pesin kurgid hoolikalt voolava vee all puhtaks, eemaldasin õienupsud ja ladusin kurgid tihedalt üksteise kõrvale ühte suuremasse kaussi (mul oli kasutusel suupesukauss).

Marinaadi koostisosad panin kõik kokku ühte suurde kannu, valasin sinna liitri keevat vett peale, segasin läbi kuni sool lahustus ja valasin siis selle vedeliku koos kõigega kurkidele. Vedelikku peab olema nii palju, et see kataks kõiki kurke, vajadusel peab veel teisegi liitri marinaadi tegema nagu mina, 2kg kurkide kohta.

Valisin ühe suure taldriku, mis kattis kõik mu kurgid kuid samas mahtus suupesukaussi, keerasin selle kurkide peale kummuli ja kõige otsa asetasin veel raskuseks veega täidetud kannu. Jätsin selle köögikapi nurgale seisma ööpäevaks. (Võib ka kauem lasta toatemperetuuril seista kui hapumad kurgid meeldivad, kui kurgid õhukindlalt suletavasse karpi koos vedelikuga ümber laduda ja külmikusse tõsta, siis hapnemisprotsess aeglustub miinimumini ja nii saab veel tubli nädala jagu ühe päeva hapukurke krõmpsutada, kuigi tavaliselt saavad nad kiiremini otsa.)

Säilitamiseks ladusin kurgid tihedalt purkidesse. Kurnasin marinaadi vedeliku läbi sõela keedukastrulisse, lasin keema tõusta, eemaldasin vahu ja valasin kuumalt kurkidele ning keerasin kõvasti kaaned peale ja lasin purkidel jahtuda enne kui nad külmikusse tõstsin.

Kõik sai valmis täpselt õigeks ajaks ning meie väike silmarõõm võiski sündida... (26.august 2011 kell 6:05 hommikul)





Mild Sour Cucumbers in a Jar


I love those fresh and crunchy one-day cucumbers! I make them every summer and also several times on this summer. But it's the first time for me to put them in a jar to have them on cold winter time to remember sunny summer flavors.


These cucumber are also special for our family. I managed this work in the night just few hours before our precious son was borned (26th of August 6:05 in the morning).






24-hours Sour Cumumbers:
little cucumbers as much as you like


For 1L marinade:
2 tablespoons sea salt

2 tablespoons white vine vinegar
1 tablespoon sugar
5 black pepper corns
5 cloves
5 garlic cloves
1 chilli pepper pod
handful fresh dill 
handful fresh parsley
1L boiling water


Wash and lay cucumbers tightly against each other in a big bowl.


Put all marinade ingredients together in a jug, pour over boiling water, stir untill salt dissolve and pour the mixture over the cucumbes. (You may have to make another batch of marinade to cover all your cucumbers as I did for 2 kg cucumbers.) Place a big plate on top for pressure and put something heavy on the plate (jug with water) and let it stand on roomtermperature overnight.


You may enjoy these crunchy cucumbers just like this now. Or you can preserve them for future use.


Pack cucumbers tightly in clean jars. Drain marinade to saucepan, bring to a boil, remove foam and pour over cucumbers to cover them completely. Screw the lids tightly on a jars,let them cool and refrigerate.

4 comments:

  1. Kurgid nàevad head vàlja ja veel parem on see vàike tegelane muidugi, kes su kurke vaatama tuli :)

    ReplyDelete
  2. Tänan Iris, kurgid said tõesti head. Ja no see tegelane, tema jah peab esialgu neid kurke ainult vaatama või vaatama, kuidas meie neid krõmpsutame :)

    ReplyDelete
  3. kurgid on nii isuaratavad mul kaisid neelud.... siin kahjuks neid kurke pole ja on hoopis teised kurgid mis euroopas nemad nimetavad neid araabia kurkideks... Palju onne pisikese nupsiku puhul nii armas on

    ReplyDelete
  4. Aitäh, Karimakene! Meil ka pole siin selliseid pisikesi kärnalisi kurke üldiselt, suure juurviljaturu peale heal juhul üks müüja aind pakub selliseid...

    ReplyDelete