Sunday, November 8, 2009

Õllesai

Esimene laboritund...
Olime klassikaaslastega end kenasti üles löönud - uhiuued kokajakid seljas, juuksed mütsi alla peidetud ja põll ette seotud - valmis esimeseks katsumuseks.

Mina natuke pelgasin, sest ei ole pärmitainast eriti iseseisvalt teinud. Noh tegelikult olen paar korda, aga siis pole päris nii välja kukkunud, nagu ma oleksin soovinud. Valisime paarilisega julgustava nimega retsepti ning asusime otsustuskindlalt asja kallale - kaalusime toorained, segasime tainaks, kergitasime, vormisime ning küpsetasime.

Teisendasin retsepti grammidelt detsiliitriteks, sest kodus mul kaalu pole, ning olen harjunud kasutama mõõtetopsikut.

8,5 dl nisujahu
75g margariini
20 g pärmi
0,5 dl suhkrut
0,5 tl soola
150ml vett
200g riivitud juustu
muna määrimiseks.

Sulatada käesoojas vees pärm. Eraldi kaussi sõeluda jahu, segada hulka suhkur ning sool. Valada jahusegule pärmiga vedelik ning kõige lõpus toasoe margariin ning sõtkuda tainapalliks. Kui ained on omavahel segunenud, on tainast parem sõtkuda jahusel laual. Kui tainas tuleb käte küljest lahti pane tainapall puhkama (20-30 min) sooja kohta rätiku alla.

Jaga tainas ~12 tükiks, rulli lauale 4-kandiliseks. Määri tainatükid sulatatud margariiniga. Jaga enamus juustu tainatükkidele ühte serva ning vormi batoonikujulisteks pirukateks. Õmbluse koht jäta piruka alla, otsad vajuta kergelt kokku, et juust küpsemisel välja ei sulaks. Peale vormimist on saiakesed suhteliselt peenikesed pulgad. Tõsta pirukad küpsetuspaberiga ahjuplaadile ning aseta kerkima veel umbes kolmveerand tunniks. Laboris me kergitame kerkekapis. Kodus aga keeran ahju 35 kraadile, ahju põhja panen veega kausi.


Kerkinud saiakesed määri lahtiklopitud munaga, kuhu on lisatud ka tsipa vett ning riputa peale järele jäänud riivitud juust.

Küpseta 200 kraadises ahjus kenasti kuldpruuniks.

Ootusärevalt kannatasime esimese maitsmisega, kui tooted olid kenasti kerkinud, küpsenud ning ruum oli täis küpsetiste lõhnu - kõht juba korises. Tuleb tunnistada, et saime oma esimese ülesandega suurepäraselt hakkama!

3 comments:

  1. pildi järgi võiks öelda, et õlu läks küll mujale kui pirukasse :)

    ReplyDelete
  2. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  3. Õlut retseptis tõesti polnud, kahjuks. See eest saiad oleks õlle kõrvale suurepäraselt sobinud. Ja olime lihtsalt üliõnnelikud oma esimese saavutuse üle :)

    ReplyDelete