Tuesday, July 20, 2010

Spinati-mozzarella ravioolid

Juulikuu esimene Daring Cook' väljakutse oli teha kodus isevalmistatud pähklivõid ning sellest omal valikul soolane roog. Pähklivõi tegemine ei valmistanud mulle erilist väljakutset, sest olen erinevate kookide tarvis varemgi erinevaid pähklivõisid ise teinud. Tegin sellest endale hoopis uue väljakutse - isetehtud värske pasta - (sest pasta on minu Comfort food). Ravioolide tegemine ei osutunudki väga keeruliseks küll aga nõudis see omajagu aega kuna mul igasugused pasta ning ravioolide valmistamise vahendid puudusid. Taina sõtkusin käsitsi, rullisin käsitsi ning lõikasin ravioole välja tavalise pitsarulli ning piparkoogivormidega, need viimased said veel eriti vahva väljanägemisega... :) Kuna ma aga ei jaksanud nii kaua rullida ja erikujuliste vormidega mängida, siis läksin lõpuks lihtsamat teed pidi, neljakandilised ravioolid. Mul sai neid lõpuks aga nii palju, et osad ma otsustasin külmutada.

Niiet vaja on vaid julget pealehakkamist!


Kreekapähklivõi jaoks:
100 g kreekapähkleid

Püreestasin pähkleid seni kuni need olid nii peeneks saanud, et tekkis pastataoline mass, vahepeal pidin pähklitükke püreekannu seinalt lusikaga alla kraapima, et ühtlasem püree saada. (Pähklivõidele võib lisada ka pisut (~1 spl) õli, siis muutub pähklivõi pisut vedelamaks ja kreemjamaks ning maitsestada võib soola või suhkruga olenevalt otstarbest.) Kuna mina plaanisin seda kasutada ravioolides, siis otsustasin ühtegi maitseainet ega õli mitte lisada.


Pasta taina jaoks:
~7 dl nisujahu
5 muna (L)
lahke näputäis soola

Sõelusin jahu suuremasse kaussi. Eraldi kausis kloppisin kahvli abil munad koos soolaga lahti ning lisasin jahule. Sõtkusin taina käsitsi kuni tekkis läikiv ja ühtlaselt sileda pinnaga tainapall. Panin selle toidukile sisse ning tõstsin 30 minutiks külma. Seni kui tainas külmkapis seisis, valmistasin täite.


Raviooli täite jaoks:
~100 g värsket spinatit (varred eemaldatud)
~80 g kreekapähklivõid
250 g riivitud mozarella juustu
maitse järgi meresoola ja värskelt jahvatatud pipart

Pesin ja puhastasin spinati. Kuumutasin veidi vokkpannil, et spinat tõmbas kokku ning üleliigne vedelik eemaldus. Pressisin spinatist vee välja ning jätsin lõikelauale jahtuma. Hakkisin spinati veidi peenemaks, panin kaussi koos ülejäänud koostisosadega ning segasin ühtlaseks massiks. Maitsestasin veel pisut soola ja pipraga.

Rullisin pool tainast jahusele lauale lahti nii õhukeselt kui suutsin. Vahepeal pidin tainatulli ning lauda jahuga katma, et tainas sinna kinni ei jääks. Tõstsin parajate vahedega poolele tainale pisikese lusika abil täitekuhjakesed, tõstsin teise poole tainast peale, surusin sõrmedega tainakihtide vahelt õhu välja ning lõikasin ravioolid välja. Nii tomisin ka teise poole tainaga. Ilmselt pasta tegemise masinaga on asi palju lihtsam ja kiiremini õnnestuv, aga käsitsi sai ka päris kenasti hakkama.

Pean tunnistama, et ma ei jaksanud kogu taina koguse lahtirullimist ja täitmist oodata ning keetsin endale esimesed ravioolid valmis. Ajasin potis vee vähese soolaga keema, tõstsin sinna portsjoni jagu ravioole ning keetsin 3-5 minutit. Valasin vee ära ning lisasin pisut võid ja lasin sel ravioolidele sulada. Jahvatasin veel pisut pipart peale ning nautisin neid rõdul päiksepaistel. Jaaa, tasub ikka jändamist küll! :)

Handmade Spinach Mozzarella Ravioli

July Daring Cooks Challenge - Nut Butters.

Challenge was hosted by Margie of More Please and Natashya of Living in the Kitchen with Puppies. They chose to challenge Daring Cooks to make their own nut butter from scratch, and use the nut butter in a recipe. 

I made walnut butter and used this in handmade ravioli filling.

For walnut butter:
100 g wallnuts

Puree the walnuts in a food processor untill smooth. No extra oil should be required. It makes a firm butter.


For pasta dough:
7 dl all-purpose flour - plus additional if necessary
5 large eggs
generous pinch of salt

Make the pasta by mixing the flour and salt with the eggs. Work the dough until it becomes soft and elastic. Let dough rest for 30 minutes 
wrapped in plastic in frigerator before rolling. While dough is resting, make your filling.

For the filling:
~100 g fresh spinach (stems removed)
~80 g homemade walnut butter
250 g grated mozzarella cheese
1,5 dl homemade basil pesto
sea salt and freshly ground black pepper to taste 

Into a medium wok pan, sautee spinach. Season with salt and pepper. Cook until spinach is wilted. Transfer to colander and drain. You’ll need to squeeze out all liquid. One spinach is completely dry, give it a rough chop. Transfer spinach to bowl, add all other components. Mix well to combine, add salt and pepper if needed. Set aside.

Roll out pasta using either your pasta machine or a rolling pin. You’ll need a very thin sheet of pasta. As thin as you can possibly manage without tearing the pasta. Place pasta sheet onto a lightly floured surface. Using a teaspoon scoop out spinach mixture onto pasta sheets. Keeping a small bit of distance between each dollop. Carefully fold another pasta sheet on top. Using your fingers to seal the pasta sheets tightly togther and remove any air. Use a ravioli press, pasta cutter or a round biscuit cutter to make raviolis. Continue until all ravioli are complete. You may freeze some of them if you want. I did that and worked well.

Place a large pot of salted water onto boil. Place ravioli into boiling water and cook until al dente. Fresh pasta only takes a few minutes to cook (2-5 min).

Drain pasta, add some butter and transfer to serving plate. Garnish with additional grated Parmesan cheese, freshly ground black pepper and basil leaves.

Buon Appetito!

2 comments:

  1. Hmmmm, tundub väga isuäratav!

    ReplyDelete
  2. Ülle, ma tänan sind! Mulle ka tundus, ja tuli välja, et tegelikult on kaa väga maitsvad! ;)

    ReplyDelete