Friday, November 12, 2010

Spinatipitsa juuretisega põhjal

2 päeva veel ja armas Eestimaa ning sealne kuldne sügis ootab meid! Ma loodan, et ta ikka on veel kuldne sest vahepeal olla juba ju lumigi maha tulnud?? No pole hullu, tulemegi endid pisut karastama (eriti Sullit (meie koera), sest tema meil siin naudib ikka veel rõdu peal päevitamist ja enda soojendamist). Käisin täna üle pika aja kodulähedal park-metsas jalutamas... õitsevad vaid mõned üksikud lillad krookosed, lehtpuud on juba värviliste lehtedega või üleüldse raagus, imelik, pole ju veel külmasid ilmasid õieti olnudki... Muidugi see, et Istanbulis novembris ikka veel nii suviselt 20-24 kraadi sooja ning päiksepaiste, on suht ootamatu. Aga loodame, et selline ilm jätkub ka veel siis kui oleme oma nädalaselt puhkuselt Eestist tagasi...

Retsept, mille nüüd siia kirja panen, ei ole miskit uut minu blogi mõistes - vana hea Spinatipitsa - seekord aga juuretisega saiapõhjal. See pitsakate lihtsalt on kuidagi just midagi minu maitsele, et teen seda ikka uuesti ja uuesti küll pärmitainal, juuretisega leival ja nüüd lõpuks ka juuretisega saial. Juuretisega saia ma enam viimasel ajal ei teegi, pigem ongi mul see juuretis pitsapõhjade ja nädalavahetuste pannkookide tarvis alati külmikust võtta. Võtsingi täna juuretise külmikust välja soojenema, et homme juuretisega pirnipannkooke teha.


Juuretisega pitsapõhi
Eelmine õhtu:
2 dl mineraalvett
~1,5 dl nisujahu

Segasin vispli abil kõik kokku, jahu lisasin jaokaupa, tulemuseks oli hapukoorepaksune tainas. Katsin kausi toidukilega ning jätsin sooja kohta üleöö seisma (8-12 tundi).

Hommikul:

Keerasin ahju 50 C kraadile soojenema ning katsin küpsetusplaadi -paberiga ja määrisin selle kergelt õliga kokku (mulle tundub, et nii saab pitsa küpsedes krõbedama põhja).

Võtsin:
öö otsa seisnud taina
~2 dl jahu
0,5 tl meresoola
1 spl suhkrut

Segasin öö otsa seisnud tainale soola, suhkru ja jaokaupa jahu juurde, et sai paksem kuju hoidev tainas. Võtsin umbes 1,5 dl tainast järgmise juuretise tarvis ja panin säilituskarpi ja külmkappi järgmise saia/pannkoogiteo jaoks. Kummutasin taina õlisele küpsetuspaberile ning õliste näppudega ajasin taina plaadile ringikujuliselt laiali. Tõstsin taina ahju kerkima kuniks valmistasin katte.

Kate:
4 küüslaugu küünt
50 g juustu
25 g parmesanijuustu
meresoola, pipart
100 g värsket spinatit
oliivõli

Puhastasin ja hakkisin küüslaugu. Pesin spinatilehed ning riivisin juustud. Umbes 10 minuti möödudes võtsin ahjust kerkinud pitsapõhja (ahju keerasin 250 kraadile soojenema), puistasin üle küüslaugu ja juustudega ning jahvatasin veskist pisut soola ja pipart maitseks peale. Kõige peale kuhjasin spinatilehed.

Kui ahi oli piisavalt kuum, sai pitsa ahju tõsta ning seal oli ta umbes 20-30 minutit, ääred said isuäratavalt pruunid ning tuba täitis imehea pitsa lõhn, jällegi. Kohe peale ahjust väljavõtmist niristasin peale veidi oliivõli. Soojalt parim!


Spinach Pizza with Sourdough Crust

Previous evening:
1-1,5 dl sourdough starter
2 dl mineral water
~1,5 dl all-purpose flour

Mix all together adding flour gradually to get sour cream like texture. Cover bowl with plastic film and let it sit overnight in warm place (8-12 hours).

In the next morning:

Pre-heat oven to 50 C degrees, cover baking sheet with paper and spread some oil on it.

Sourdough pizza crust:
dough from last evening

~2 dl flour
0,5 teaspoon sea salt
1 tablespoons sugar

Mix all ingredients, add some flour for dough to get nice thick dough. Don't forget to take some batter and put aside - it is your starter for next time! Put it into the jar and keep it in the fridge. You can keep it there up to 2 weeks before it's getting bad.

Transfer dough to oiled baking paper, stretch out and let it rise in the warm oven at least 10 minutes. After removing the dough from oven, pre-heat your oven to 250 C degrees.

Toppings:
4 garlic cloves, finely chopped
50 g cheese, grated
25 g parmesan cheese, grated
Sea salt, pepper
100 g fresh spinach
olive oil

Top dough with cheeses, pepper, garlic, and spinach; season with salt. Bake pizza until spinach is wilted and slightly browned, about 10 minutes. Remove pizza from oven and drizzle over olive oil. 
Serve immediately.

No comments:

Post a Comment