Wednesday, November 3, 2010

Pähklileib, värviks pisut kõrvitsat


Ma pole ammu ühtegi leivapostitust teinud, sest olen iga nädal ainult tavalist köömnetega vormileiba küpsetanud ja ei ole uusi katsetusi leivaga teinud. Nüüd aga kui mul see kõrvitsapüree käepärast oli, pöörlesid kõik mõtted selle ümber, nii sai ka üle pika aja kaks leiba tehtud, üks tavaline ja teine siis pähklite ja kõrvitsaga, mis kerkis tavalise leivaga võrreldes palju kiiremini, et pidin ahju panemisega teist leiba kerkimisega järgi ootama, kuni see end ka vormi täis kergitab. Kõrvitsaleiba võib muidugi ka vürtsidega veel erilisemaks teha, lisada valikuliselt kaneeli, muskaati, jahvatatud ingverit, kardemoni ja nelki... aga ma ei riskinud lisada, sest meile meeldib klassikalise maitsega leib... Pähklid leiva sees on üks mu ammune lemmik aga kõrvits iseenesest leivale suurt maitset ei lisanudki, andis ilusama värvi ning nagu juba mainisin, aitas ka kerkimise aega lühendada.

Öö läbi radikal seisnud mullitav tainahakatis...
1/3 leiva tainast
1 dl kõrvitsapüreed

+ leivajahu niipalju, et taina paksus peale püree lisamist taastada
suuuur peotäis röstitud sarapuupähkleid

Panin kõik lisandid suuremasse kaussi kokku ning tõstsin peale 1/3 leivatainast, segasin, lisasin veel pisut jahu ning kallutasin ettevalmistatud vormi.

Panin vormi sooja kohta rätiku alla kerkima u 4-6 tunniks. Viimasel ajal olen vormile enne veel ka toidukile peale tõmmanud, et tainas kerkimise ajal pealt ei kuivaks ning rätik jääb siis ka puhtaks. :)




Küpsetasin 240 kraadises ahjus 10 minutit, et tekiks leivale krõbe koorik, ning alandasin kuumust järkjärgult iga 10 minuti möödudes (230, 220, 200, 180 kraadi).

Valmis leiva jätsin rätiku alla jahtuma.





Sourdough Rye Bread with Hazelnuts and Pumpkin

For Rye Bread: 
1/3 sourdough bread pastry 

1 dl pumpkin purée
+ Rye flour, to restore the thickness of the dough
generous handful of roasted hazelnuts

Put all the ingredients together 
to a larger bowl add 1/3 sourdough bread pastry, mix, add a little flour, and fill baking dishes little more than half way, cover and leave in the warm place to rise again for 4-6 hours.

Baking:
240 C 10 minutes
230 C 10 minutes
220 C 10 minutes
200 C 10 minutes
180 C 10 minutes or until ready (you may check with wooden stick)

You may brush your breads with some water on top every time you decrease the temperature in the oven. This will avoid for getting too hard shell on bread.

Bake them until dark brown (not black) remove from oven and let them cool under the towel. I store them in plastic bag.

No comments:

Post a Comment