Monday, January 18, 2010

Tabascone lihapirukas


Türgist koju tulles ootas mind postkastis tore üllatus - kiri minu õelt, mille ma nüüd oma blogisse lisan. Nimelt tellisin temalt eelmiseks nädalaks veise hakkliha ja talle liha, aga jõudsin enne ära sõita kui tellimuse kätte sain, et siis tegi see nädal minu eest "töö" ära minu kallis õde. Aitäh sulle!


Kiri minu õelt..


Kapis oli üks hakkliha pakk rohkem ;) ...tuli mõte improviseerida ja tegin ära :)




Põhi: 
150 g Saaremaa võid
3 suuremat lõunasöögist üle jäänud soolvees keedetud kartulit
ca 2,5 dl jahu (tüüp 812)
1 spl külma vett

Sõtkusin taignaks ja panin külmkappi.

Kate: 
ca 0,5 dl Santa Maria päikesekuivatatud tomatite õli
1 sibul
500 g mahedat veise hakkliha
Oscari veise fondi nii palju, et segu sai parajalt soolane
päris parajalt tilgutasin tabasco tulist kastet
ca 1 dl Salvesti ketsupit
1 ämma kasvatatud küüslaugu küüs
riivitud juust

Õlis kuumutatud sibulale lisasin hakkliha ja muu. Lõpus pressisin sisse ühe küüslaugu küüne. Panin segu sõelale nõrguma.

Vooderdasin paberist muffinivormid servadeni paari mm paksuse taignaga. Sain neid külg-külje vastas terve plaaditäie. Unustasin lugeda, mitu tükki ja kui valmis olid, haihtusid nad liiga kiiresti. Küpsetasin põhjasid 220 kraadises ahjus pizza rezhiimil 10 min. Paar minutit sai palju.

Jaotasin peale ka hakkliha ja riputasin üle riivjuustu. Küpsetasin veel, aga ka siis sai vist liiga kaua, nagu juuresolevalt pildilt näha. Maitse õnneks ei kannatanud ja hakkliha tume värvus tuleb ilmselt ka Oscari veise fondist.

Kartuli kasutamine oli jube hea mõte. Sobis hästi mahedaks kontrastiks kattele ja ka lastele maitses väga. Hakkliha nõrutamine oli tark tegu, sest sealt nõrgus peaasjalikult väga palju õli välja. Õnneks jäi aga siiski päikesekuivatatud tomatite maitset pisut tunda. Targem oleks muidugi selle maitse saavutamiseks lisada päikesekuivatatud tomateid endid, aga need olid meil otsas. Kuidas need otsa said, on ka tore lugu. Tabasco kaste üllatas mind. See oli muidu kappi seisma jäänud. Salvesti ketsupi saaks võib-olla asendada millegi tervislikumaga. Näiteks tomatipastaga. Aga seda ka polnud.

Järgmine kord katsetan vähemrammusat varianti. Kahtlen, kas tuleb nii maitsev.


... Igatahes tundub, et pirukad said maitsvad, kahju, et endal ei õnnestunud proovida.

No comments:

Post a Comment