Wednesday, February 17, 2010

Pahupidi banaanikook

Istanbulis on endiselt vaevu 10 plusskraadi, taevas on enamasti paksude pilvedega kaetud, kust aegajalt võib hoovihma kaela sadada. Mõni päev tagasi veel ilmataat keerutas tuult, välkus ja paukus maru vihaselt. Brrrr.... sooja ja päikest tahaks juba! Egas midagi, kui päike ei tule minu juurde, lähen ise tema juurde. Pakin kohvri ja lendan Taisse päikest otsima, kui ma temaga ilusti räägin, võib-olla siis tuleb ta ka Türki rutem, kui teab, et teda siin ka niiväga oodatakse. :) Loota ju võib eks...
Enne sellist ootamatut reisi tuleb teha kodus kiire inventuur toiduainetele, mis on kappi seisma jäänud. Külmkapist vaatab mulle ikka veel see piima pähe ostetud poolik pett vastu, jupike on veel võid järel ning puuviljavaagnal seisavad kolm juba liigagi küpset banaani - nendest asjadest peaks saama ju küll üks maitsev kook.


Vaja läks:
3 banaani
1 sidrun
3 peotäit rosinaid
50 g võid
50 g oliivõli
1 dl suhkrut (+ natuke puistamiseks)
1 muna
1,5 dl petti või hapupiima
2 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
1 tl vanillsuhkrut

Vooderdasin küpsetuspaberiga ümmarguse lahtikäiva koogivormi. Määrisin põhjale õige pisut võid ning raputasin õhukese kihi suhkrut peale.
Koorisin ja viilutasin banaanid kaussi, ning valasin peale sidrunist pressitud mahla. Kuna täna hommikusöögilauas oli just juttu, et apelsini kook on küll väga maitsev, kuid rosinad võiks ka veel sees olla (mõni meist paneks iga koogi sisse rosinaid :)), siis panin banaanidele hulka veel lahkelt rosinaid. Segasin kõik läbi ning sättisin koogivormi põhjale laiali.
Teises kausis vahustasin omavahel või ja õli koos suhkruga heledaks kohevaks vahuks. Lisasin muna mikserdamist lõpetamata, järgmisena vahustasin hulka ka peti. Teises kausis segasin omavahel jahu, küpsetuspulbri, soola ja vanillsuhkru ning segasin võivahu hulka. Kallasin taina banaanide peale, silusin siledaks ning pistsin 180 kraadisesse ahju 40-45 minutiks.
Lasin koogil vormis vähemalt 15 minutit jahtuda enne kui ümber keerasin ja paberi eemaldasin, sest kook on väga pehme ja kohev, et võib kergelt laguneda kui veel liiga kuum on.


Serveerida võiks seda kooki peaaegu mahajahtununa või toatemperatuuril, pall vaniljejäätist sobib imehästi kõrvale kui pisut luksust endale lubada.

2 comments:

  1. Tahan veel seda kooki!

    ReplyDelete
  2. Homme teen siis uue koogi ema sünnipäeva puhul. Ja seekord asendan banaanid pirnidega. :)

    ReplyDelete