vaja läheb:
4 apelsinist värskelt pressitud mahl (u 4 dl)
2 apelsini koor, riivitult
100 g võid
100 g mett
150 g nisujahu
1,5 tl küpsetuspulbrit
2 tl konjakit
3 muna, eraldatuna (L)
natuke soola
Vahustasin toasooja või meega, heledale vahule lisasin ükshaaval munakollased, samal ajal vahustamist jätkates, järgemööda valasin vahu sisse ka pool mahlast (viljalihaga), riivitud apelsinikoore ja konjaki. Teises kausis segasin omavahel jahu ja küpsetuspulbri ning ühendasin selle vahustatud võiga. Munavalged lõin vahtu vähese soolaga eraldi anumas ning lisasin selle õrnalt tainale kõige viimasena. Saadud segu valasin võiga määritud lahtikäivasse küpsetusvormi ning küpsetasin 170 kraadises ahjus 50 minutit. Kook on valmis siis kui ta on saavutanud tumepruuni värvuse.
Teise poole apelsinimahlast tõstsin ühtlaselt jaotades äsja ahjust tulnud kuumale koogile teelusika abil. Kook ei tohi olla jahtunud, muidu on tulemuseks vettinud kook! Serveerida jahtunult.
plaanin ka seda isuäratavat kooki teha:)
ReplyDeletekas järgmisel päeval maitseb sama hea või veel paremini?
kas kook liiga mõrkjas ei jää, tihti tsitruliste kookide puhul jääb?
kui suures vormis kooki küpsetasid?
Minul on 21 cm läbimõõduga koogivorm.
ReplyDeleteSiinsed apelsinid on tõeliselt magusad, et kook ei jäänud sugugi mõrkjas. Kui hiljem koogile tuhksuhkrut peale puistada, saab koogi magusust reguleerida.
Mulle maitses see kook järgmisel ja ka ülejärgmisel päeval, siis vist sai otsa ka :) Tänu mahlale, ei lähe kook kuivaks ka paari päeva pärast.
Head katsetamist ja anna palun teada, kuidas välja tuli ja maitses.
...Tegin praktikal ka seda kooki, ning sinna juurde ka kastet:
ReplyDelete2 apelsinist värskelt pressitud mahl
u 1,5 dl puudersuhkrut
1 spl võid
1 apelsini riivitud koor
Segasin kõik kokku ning kuumutasin pisut, et kaste muutus veidi klaasjamaks ning paksemaks.