Wednesday, April 28, 2010

Pokaalitiramisu

Minu esimene Tiramisu katsetus praktikal... Pokaalitiramisu - vol.1
Kreeme valmistades olin veidi õhinal ning vahepeale jäänud öö möödus rahutult ja ootusärevalt, ma vist isegi nägin Tiramisust und :) ... kuid minu esimene Tiramisu ei kukkunud päris ootuspäraselt välja - just viimistluse osas. Olin plaaninud seda Tiramisut serveerida kui lahtilõigatud koogitükki, kohvikreemiga kaunistatud dessertalusel, aga minu Tiramisu ei püsinud nii hästi koos, et seda oleks sobinud restoranis sel viisil pakkuda. Seepärast otsustasin koogi jagada kokteiliklaasidesse ja seda pidulikum lõpptulemus sai - pokaalitiramisu.

See oli esimene "toode", mida otsustasin praktikal valmistada, enne kui olin kodus eelnevalt testinud... et tundsin pisut pinget ning ärevust lõpptulemuse osas. Pean ütlema, et kreemide tegemine võttis oma jagu aega ning esialgu tundus ettevõtmine üsna keeruline, isegi mõttetu, kuid saadud maitseelamus on seda väärt!!! Kreemivahuselt kerge kohvidessert üllatava sidruni ja õrna rummi mekiga.



Tiramisu kreemi retsept on pärit The Washington Post'st.

16 pokaalitiramisu't

Munavahu jaoks:
2 muna kollast
3 spl suhkrut
50 ml espresso kohvi
0,5 sidruni riivitud koor
Mikserdasin kokku kõik kreemi koostisosad kuni tekkis hele vaht. Tõstsin kausi vesivannile ning mikserdasin edasi umbes 10 minutit kuni vaht paksenes. Lasin jahtuda toatemperatuurile, katsin kilega ning jahutasin külmikus vähemalt 4 tundi kuni segu oli täiesti külmkapitemperatuurile mahajahtunud.

Vanilli keedukreemi jaoks:
3 spl suhkrut
1 spl nisujahu
0,5 sidruni riivitud koor
0,5 tl vanilli
1 muna kollane
75 ml piima
Segasin paksupõhjalises potis omavahel suhkru, jahu, vanilli ning riivitud sidrunikoore. Lisasin muna kollase ning pool piimast, mikserdasin need vahtu. Kuumutasin segu kogu aeg segades, lisasin vähehaaval ülejäänud piima ning vispeldasin kreemi keskmisel kuumusel umbes 12 minutit. Võtsin kreemi tulelt, lasin toatemperatuurile jahtuda, katsin kilega ning asetasin külma, vähemalt 4 tunniks kuni kreem oli külmkapitemperatuurile mahajahtunud.

Vahukoore kreem:
235 ml külma vahukoort
3 spl suhkrut
0,5 tl vanilli
Vahustasin kreemi koostisosad omavahel kuni vahukoorele jäid vispli jäljendid. (Vahukoore kreemi oleks hea vahustada alles siis kui teised kreemid on oma aja külmikus ära seisnud.)

Tiramisu kokkupanekuks:
1. Espresso niisutusvedelik:
     500 ml espresso kohvi
     1 tl rummi
     6 spl suhkrut
Segasin kõik niisutusvedeliku koostisosad kokku laiemapõhjalises anumas ning jätsin pisut jahtuma.

2. Tiramisu kreem:
     75 g toorjuustu
     munavaht
     vanilli keedukreem
     vahukoore kreem
Vispeldasin toorjuustu pisut kreemjamaks suuremas kausis, hakkasin lisama ükshaaval ettevalmistatud kreeme õrnalt segades - munavaht, vanilli keedukreem ja kõige lõpus vahukoore kreem. Panin kausi kõrvale.

3. Koogi kokkupanekuks:
     umbes 30 poest ostetud keelekese küpsist
     espresso niisutusvedelik
     tiramisu kreem
Kastsin kiirelt ükshaaval 22 küpsist mõlemalt poolt niisutusvedelikku ning ladusin koogivormi põhja kahes reas. Leotasin küpsist umbes 1 sekund mitte kauem. Katsin küpsised kahe kolmandiku kreemiga, silusin pealt siledaks. Lõikasin keelekesed pooleks ning niisutasin ka neid magusas kohvis ning ladusin väikeste vahedega koogile (tekitades mõtteliselt portsjontükid) ning katsin ülejäänud tiramisu kreemiga, et kõik küpsised oleks kreemiga kaetud. Katsin vormi kilega ning asetasin külma vähemalt 12 tunniks.

4. Serveerimiseks:
     2 spl magustamata kakaopulbrit
     pokaalid tiramisu serveerimiseks
Järgmine päev kiirustasin praktikale, võtsin ootusärevalt oma esimese Tiramisu külmikust, et ise maitsta ning teistelegi testimiseks pakkuda, kuid nagu alguses mainisin, ei olnud minu tiramisu kindlavormiliselt püsiv, et seda oleks saanud lõiketükkidena serveerida. Võtsin 16 pokaali ning jagasin need mõttelised portsjonid klaasidesse, et see poolikukslõigatud keeleke jäi kõige peale keskele. Sõelusin kakaopulbrit peale ning kaunistasin eelnevalt valmistatud šokolaadiviguriga, mis oleks küll palju kenam olnud lõiketüki peal. :) 

Super!

Individual Tiramisu
Recipe is based on recipes from The Washington Post.
About 16 servings


For the egg cream:
2 egg yolks
3 tablespoons sugar
50 ml espresso coffee
0,5 lemon zest (finely grated) 
Whisk together the egg yolks, sugar, espresso and lemon zest in a bowl until the yolks are fully blended and the mixture is light and smooth. Transfer the bowl to the double boiler (bottom pot is filled with hot water and place the bowl on top). Cook the egg mixture in a low heat, stirring constantly, for about 10 minutes or until it's a bit thicken. Let cool to room temperature, then cover with plastic film and refrigerate at least 4 hours or overnight.

For the vanilla pastry cream:
3 tablespoons sugar
1 tablespoon flour
0,5 lemon zest (finely grated)
0,5 teaspoon vanilla extract
1 egg yolk
75 ml milk
Combine the sugar, flour, lemon zest and vanilla extract in a medium heavy-bottomed saucepan. Add the egg yolk and half the milk. Whisk until smooth. Place the saucepan over low heat and cook, stirring constantly. Add the remaining milk a bit at a time, stirring. After about 12 minutes the mixture will be thick, free of lumps and beginning to bubble. Remove from heat and let cool to room temperature, cover and refrigerate at least 4 hours or overnight.

For the whipped cream:
235 ml chilled heavy cream
3 tablespoon sugar
0,5 teaspoon vanilla extract
Whisk heavy cream with sugar and vanilla until the mixture holds stiff peaks. Set aside.

For the assembly:
1. Shallow espresso rum mixture:
     500 ml espresso coffee
     1 teaspoon rum
     6 tablespoons sugar
Combine the espresso, rum and sugar in a shallow dish, whisking to mix well. Set aside to cool a bit.

2. For Tiramisu cream:
     75 g cream cheese
     egg cream
     vanilla pastry cream
     whipped cream
In a large bowl, beat the cream cheese with a spoon (this will make it easier to mix with other creams). Add the reserved egg cream and vanilla pastry cream, blending until just combined. Gently fold in the whipped cream. Set the cream mixture aside.

3. Assembly directions:
     about 30 store-bought ladyfingers
     espresso rum mixture
     tiramisu cream
Working quickly, dip 22 of the ladyfingers in the sweetened espresso, about 1 second per side. They should be moist but not soggy. Immediately transfer each ladyfinger to the platter, placing them side by side in a double row. Spoon two-third of the cream mixture on top of the ladyfingers, then use a rubber spatula or spreading knife to cover the top evenly, all the way to the edges. Repeat to create second layer, using 8 half cutted ladyfingers and the cream mixture on top. Cover carefully with plastic wrap and refrigerate the tiramisu overnight.

4. Serving:
     2 tablespoons unsweetened cocoa powder
     assembled Tiramisu layers


To serve, carefully remove the plastic wrap and divide between 16 individual serving glasses each one half cutted ladyfingers on top. Sprinkle the tiramisu with cocoa powder using a fine-mesh strainer. 
Enjoy!

No comments:

Post a Comment