Monday, April 5, 2010

Moositäpiküpsised

Pusisin täna terve päev ühe koolitöö kallal, et lõpuks pea hakkas tossama ning vajasin puhkust mõtlemisele... mis sobiks selleks paremini kui küpsiste valmistamine!? :)

Tegin küpsiste tainast ning mõtlesin, et teen ka kohe ühe lõputöö pidukoogi katsetuse, kasutades tordipõhjana sedasama tainast, eks paistab, mis sellest välja koorub - idee on mul juba peas peaaegu paika loksunud.


umbes 40 küpsist:
140 g võid
130 g oliivõli
2,4 dl suhkrut
0,5 tl soola
6 dl nisujahu
1,5 dl kaerahelbeid

Moositäpp:
20 kuivatatud aprikoosi
4 cl konjakit
poolest sidrunist pressitud mahl

Mul oli juba hommikul plaanis miskit vahvat katsetada ja panin aprikoosid konjaki sisse juba hommikul likku, käisin neid vahepeal segamas, et konjak igale poole pääseks. Pärast taina kokkusegamist püreestasin aprikoosid moosiks, selline paksemat sorti moos sai.

Taina jaoks vahustasin kõigepealt toasooja või ja oliivõli suhkruga kohevaks vahuks. Lisasin jahule soola ja kaerahelbed, segasin läbi ning hakkisin jahusegu ja võivahu suure kööginoa abil kokku ühtlaseks tainaks. (Muretainast ei tohi sõtkuda, sest siis tulevad küpsised kõvad mitte muredad!) Voolisin taina küpsetuspaberi vahel pikaks vorstiks ning panin külmkappi seisma umbes 2-3 tunniks. 

Lõikasin tainast umbes cm paksused kettad, keskele tegin väikse lohukese moosi jaoks ning ladusin küpsetusplaadile parajate vahedega. Täitsin lohukesed moosiga, nii lahkelt, et kahele küpsisele ei jagunud, neile panin täiteks Nutella šokolaadikreemi, sobis ka väga hästi.
Küpsetasin 180 kraadises ahjus umbes 10-15 minutit ilusaks kuldpruuniks.

No comments:

Post a Comment