Friday, March 5, 2010

Küüslauguküllane lambakarree

Peale Tai reisi tekkis mul tõsine liha üleküllastus - ma vist ei söö tavaliselt kuu ajaga ka nii suures koguses liha, kala ja mereande kui ma selle lühikese nädala jooksul Tais olles tarbisin. Kõik (enamasti) maitses muidugi suurepäraselt ning kindlasti proovin ma midagi seal proovitut ka kodus ise valmistada, kuid mu kõht ei ole veel senini päris korda saanud ja taastunud...

Kuid oma paremale poolele olen ikka hea meelega nõus liha valmistama.. seekord tahtsime lahtilõikamata lambakarreed ahjus küpsetada, et tulemus oleks veelgi mahlasem. Ma ei tea, kas Türgis kasvatatakse teist sorti lambaid või tarbitakse rohkem talle liha, et siinne liha saab alati väga maitsev, pehme ja mahlane, ükskõik kuidas ma ka seda valmistan, kas pannil praadides või ahjus küpsetades.


1 pikk lambakarree tükk
Marinaad:
1 väiksem küüslauk
3 spl oliivõli
3 spl viinamarja äädikat
SantaMaria Forest Blend maitseainesegu
purustatud musta pipart
soola

Tükeldasin ühe terve (väiksemat sorti) küüslagu peeneks, segasin selle väikses kausis kokku oliivõli, viinamarjaäädika ja maitseainetega. Määrisin liha selle seguga kokku, hõõrusin liha sisse võiks isegi öelda. Panin liha suletavasse kilekotti ning tõstsin külmkappi umbes neljaks tunniks, niimoodi marinaadis võib see liha seista isegi 8 tundi. Enne ahju panemist võiks liha tunniks ajaks külmkapist välja lauale soojenema võtta. Küpsetasin 250 kraadises ahjus grillresti peal 20 minutit. Sellest täiesti piisas, et liha saavutaks pealt kuldpruuni jume ning seest jäi veel roosakalt mahlane. Enne lahtilõikamist peaks liha ahjust välja võttes seisma 5 minutit, et mahlad lõigates välja ei jookseks.

2 comments:

  1. see annab vaevu hommikusöögi mõõdu välja...

    ReplyDelete
  2. See oligi serveeritud hommikuks, hea tähelepanek! :) ..õhtusöögist mul kahjuks pilti ei olnud tehtud sest esialgu ei plaaninud ma seda siia üles riputada kuna pidasin seda liiga lihtsaks. Kuid kuna arvati, et väga hea liha sai, siis endale meelespidamiseks panin selle ka siia ikkagi üles.

    ReplyDelete