Tuesday, April 13, 2010

Mooruspuu viljadega müsli

Sain täna jälle ühe asja võrra targemaks - nimelt ostsin Spice Marketilt ükskord ühtesid pähklimoodi asju, mille nime ja päritolu ma veel senini ei teadnud. Olin neid kohalikus poes saadaolevas müslis varem näinud. Otsustasin siis minagi neid oma müsli sisse panna. Ilma röstimata olid need viljad sellise pehmema (kuivatautd puuvilja) tekstuuriga, nagu rosinad, pealegi magusad minu üllatuseks. Röstides muutusid aga väga mõnusalt krõbedaks.

Uurisin veidi internetist mooruspuu kohta... Vilju tarvitatakse nii värskelt kui kuivatatult mitmesugustes toitudes. Mooruspuu viljad on suhteliselt vitamiinirikkad ja sisaldavad mitmeid vajalikke mineraalaineid, sealhulgas kaaliumi, fosforit, magneesiumi, kaltsiumi ja rauda. Viljadest tehakse moosi ja marmelaadi, veini ja äädikat ning pressitakse mahla. Pressimisjääkidest valmistatakse isegi kohvi-asendajat. Kesk-Aasias on mooruspuu vilju kasutatud suhkru asemel nagu viinamarju ja aprikoosegi.

Rahvameditsiinis on musta mooruspuu marjadega ravitud köha ja kurguvalu ning isegi palavikku. Toorete marjade mahlaga on loputatud suud. Samuti on mooruspuu vilju tarvitatud vere parandamiseks ja suhkruhaiguse korral. Rahvameditsiin pakub midagi ka hallide juuste enneaegse tekkimise vältimiseks ja selleks otstarbeks olevat mooruspuu viljad just väärt kraam. Hiina rahvameditsiinis kasutatakse lisaks valge mooruspuu viljadele ka lehti ning okste ja juurte koort. 
Uskumatu kui palju häid omadusi, hakkan seda kindlasti oma toitudes rohkem kasutama. :)
...ja tuleb välja, et isegi Eesti looduses kasvab neid puid, huvitav, et ma Eestis kunagi neid vilju pole näinud ning söönud.


Müsliks:
3 dl mooruspuu vilju (kuivatatud)
5 dl kaerahelbeid
2 dl rosinaid
2 tl kaneeli
2 spl mett
2 spl oliivõli

Tõstsin ühte kaussi kokku mooruspuu viljad, kaerahelbed ja rosinad. Segasin väikses kausis kokku mee, oliivõli ja kaneeli ning valasin müslisegule, segasin läbi ning panin küpsetusplaadiga 190 kraadisesse ahju röstima. 5+5+5 min, vahepeal käisin müslit segamas, et kõik ühtlaselt läbi röstida. Müslipurki panin oma uue portsu kaneeliselt lõhnavat müslit alles siis kui see oli täiesti maha jahtunud.

Olen juba mitu hommikut selle müsliga maiustanud, tops jogurtit ja värskeid maasikaid lisaks. MMmmm!

No comments:

Post a Comment