Thursday, April 29, 2010

Pehme kaerahelbeküpsis

Tahtsin täna praktikal omalt poolt ka miskit panustada restorani laupäevase lõunasöögi ettevalmistusele, küpsised maiustuste lauale tundus hea mõte. Siin Türgis on üsna populaarne, et restoranid korraldavad sellist nn rootsilaua moodi lõunasööki, peaks isegi huvi pärast mõnikord sinna laupäeva brantšile minema, menüüd lugedes tundub huvitav, kuigi sellistel puhkudel on oht ülesöömisele... :)

Eelmine nädal tegin praktikal testimiseks koolist saadud retsepti järgi kaerahelbeküpsiseid, mõtlesin midagi Eestile omast neile pakkuda. Kuid need, mis ma täna tegin, no need on ikka palju luksuslikumad, juba tekstuur on nii pehme, et sulab suus ning maitse on külluslik. Võtsin aluseks oma blogist rukkihelveste küpsiste retsepti.

Vaja läheb:
150 g võid (toasooja)
0,5 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut
1 muna
2 spl seesami pastat
2 spl nutella šokolaadikreemi
2,5 dl nisujahu
1 tl küpsetuspulbrit
0,25 tl soola
2 dl kaerahelbeid
0,5 dl rosinaid

Ühte kaussi segasin kokku jahu, küpsetuspulbri ja soola, jätsin selle kõrvale oma järge ootama.
Teise kaussi tõstsin või ja sinna peale suhkru ja vanillisuhkru, vahustasin või heledaks vahuks. Lisasin sinna juurde muna ning jätkasin vahustamist. Kui muna oli täielikult või sisse segunenud lisasin seesami pasta ning nutella kreemi. Miksri aeglasel käigul segasin juurde ka jahusegu ja vaid seni kuni kõik oli kenasti segunenud. Lusika abil segasin hulka kearahelbed ja pestud rosinad. Tõstsin kahe teelusika abil parajate vahedega pisikesed kuhjakesed küpsetusplaadile, üritasin neid ka veits lusikatega vormida ning küpsetasin 170 kraadises ahjus 12-18 minutit kuldpruuniks (umbes poole aja peal pidin ma plaati ahjus ringi keerama, et saavutada ühtlasem tulemus).



Soft Oatmeal Cookies:
150 g unsalted butter (room temperature)
0,5 dl sugar

1 teaspoon vanilla sugar
1 egg

2 tablespoons sesame paste
2 tablespoons nutella chocolate cream
2,5 dl all purpose flour
1 teaspoon baking powder
0,25 teaspoon salt
2 dl oat flakes
0,5 dl raisins


Preheat oven to 170 degrees.
In a medium bowl, combine the flour, baking powder and salt. Set aside.
In a large bowl, cream together the sugar, vanilla and butter until light texture. Mix in the egg, then sesame paste and nutella. Stir in flour mix and stir just to combine. Add carefully oatmeal and raisins.

Line a cookie sheet with parchment paper and drop cookies onto cookie sheet with using two teaspoons. Bake for 12-18 minutes or until golden brown. Let cool on a wire rack, then serve.

No comments:

Post a Comment